Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koncept HTPC: co je dobré vědět

9.10.2006, Pavel Kovač, Jan Vítek, článek
Koncept HTPC: co je dobré vědět
Dnes se podíváme na problematiku HTPC a rozebereme si aktuální HTPC skříně. Na ně se mrkneme z hlediska chlazení, funkčnosti a ostatních aspektů, aby mohli vyniknout favorité pro stavbu domácího kina. Také si probereme jednotlivé komponenty.
Origen AE

Origen AE Dign není příliš známá firma na našem trhu, ale její výrobky vypadají velmi zajímavě. Jejich minimalistický design, jenž je velice podobný výrobkům Lian Li, ve spojitosti s broušeným hliníkem jim dodává luxusní vzhled, ale také za luxusní cenu. Na výběr máme mezi modely X11, H5, H7 a X15e. Alu X11nabízí konečně místo pro 80mm ventilátor vzadu a to zcela bez mřížky, což je pro efektivnost zcela nejlepší (když si dáme pozor na kabely). Ovšem zcela nepochopitelně je zde tato pozice pouze jedna. Možná tomu brání nějaký prvek uvnitř skříně, což nevím, protože obrázky vnitřku X11 se mi nepodařilo sehnat.


Origen AE X11

Každopádně je to již krok dopředu a nové verze X15e v2 již mají pozice pro zadní 80mm ventilátory dvě, opatřené kulatými mřížkami a stejně také jednu přední pozici pro rovněž 80mm. Jinak jsou ale uvnitř uspořádány stejně, tedy s jednou pozicí pro optickou mechaniku, dokonce třemi pro 3,5" pevné disky a jak je již z obrázku patrné, podporovány jsou plné ATX desky i zdroje.


Origen AE X15e

X15e má ale jednu vlastnost, dodávající mu punc exkluzivity - přední 7" TFT dotykový displej z poměrem stran 15:9 a max. rozlišením 1024 x 768. Na něm je tak možné bez problémů spustit MS MCE a ovládat přes něj. Ovšem na druhou stranu, proč bychom to dělali, když MCE se mají zobrazit na hlavní obrazovce televize a k ovládání je přece určena bezdrátová klávesnice, myš a dálkové ovládání. Jedině že bychom si při vsunutí disku do mechaniky již rovnou přes displej pohodlně spustili film a ihned se usadili do křesla. Otázkou však je, zda to stojí za výdaj bezmála 20 000Kč (X11 vyjde cca na 8500Kč s DPH) a zda displej umí zobrazovat zajímavé informace i při přehrávání.


Origen AE H5



Origen AE H7

Zbývající verze H5 a H7 se liší ve třech bodech: jednak to je velikost základní desky, kde H7 podporuje pouze menší mATX, pak počtem mechanik - H5 nabízí místo pro jednu a H7 pro dvě 5,25" zařízení a nakonec uložením zdroje. Ten je u H7 umístěn naležato a právě kvůli němu se dovnitř nevejde full ATX základní deska. Dost dobře mi není jasné, proč se u H7 výrobce k tomuto kroku rozhodl, když výšku mají obě skříně ve výsledku stejnou a vzniklé místo se nedá využít ani k uskladnění přebytečných kabelů, protože by překážely ventilátoru zdroje.


Origen AE H7

U těchto skříní také menší výška nutně přinesla i zmenšení ventilátorů, tudíž zde se opět musíme spokojit s 60mm, které při stejné práci udělají nepříjemnější hluk než 80mm.


SilverStone

Z nabídky firmy Silverstone se dá zcela jistě zvolit dobrý základ pro kdejaké PC a jak jsem zjistil, to samé platí i pro HTPC. Tento výrobce má ale v portfoliu desítky skříní, které by se daly pro účely HTPC použít a ty bychom si představovali hodně dlouho. Rozhodl jsem se tedy z jejich nabídky vybrat to nejzajímavější. Začnu modelem LC17, jenž se může chlubit podobně minimalistickým designem jako Lian Li či Origen AE a stejně tak jednoduchým a účelným vnitřkem.



SilverStone LC17

Zepředu skříně máme hned dvě pozice pro mechaniky, výklopná dvířka předních I/O portů a nezbytná ovládací tlačítka. Není tu tedy žádný displej, to až u vyšších modelů jako LC18 či LC16M. Všechny tyto skříně mají ale společné jedno - způsob chlazení a vnitřní uspořádání, na němž je zdaleka nejlepší dvojice vyfukujících 80mm ventilátorů nad štítkem základní desky. Ty mají na starosti hlavní úkol, čili odvod teplého vzduchu od procesoru.

Zdroj je však podobně jako u některých moderních ATX Towerů umístěn na druhé straně skříně. V této pozici by se mohl šikovně podílet na chlazení grafické karty a tahat od ní teplý vzduch, ovšem je ve skříni natočen tak, aby ventilátor tahal vzduch přes jemnou síťku z bočnice. Vzhledem k tomu, že prostor je zde zhruba uprostřed rozdělován právě grafickou kartou, bylo by vhodné, aby se na chlazení podílel i zdroj a uživatel měl alespoň možnost si zdroj do skříně umístit dle vlastního uvážení. To ale nakonec může udělat každý, kdo vládne pevnou rukou a ví, jak se zachází s vrtačkou.


Vnitřní uspořádání SilverStone LC17

A pokud by snad nestačila ani dvojice 80mm ventilátorů, je zde připravena pozice v bočnici u procesoru, kam se dá dodatečně umístit další pozice pro stejný typ ventilátorů opatřená jemnou síťkou. Soudě podle těchto informací vidím LC17 jako velmi dobrý základ pro tiché a dobře chlazené HTPC, avšak bez dodávaného bezdrátového ovládání. Zato vás vyjde na 3000Kč.


SilverStone LC18

Model LC18 je určen nadšencům pro integrované displeje. Jde o podobný, jako má Origen AE X15e, tedy rovněž 7" 16:9, s připojením na grafickou kartu. Kupodivu ale k této verzi SilverStone nedodává dálkové ovládání, ale jinak jde o vpravdě luxusní case s 1,5mm hliníkovým tělem (LC17 má kromě předního panelu pouze 0,8mm SECC), za který vyklopíte na dřevo zhruba 20 000Kč.


SilverStone LC16M

SilverStone LC16M je takovým příjemným kompromisem mezi předchozími dvěma modely. Vyroben je stejně jako LC17 z hliníkového panelu a 0,8mm SECC těla a uvnitř má podobné uspořádání chladicích prvků, ale přední panel již obsahuje jednoduchý dvouřádkový textový displej a ovládací tlačítka. Navíc k této skříni už SilverStone dodává dálkové ovládání (iMon), tudíž se zdá, že zde máme vše potřebné, ale cena se podstatně zvyšuje na cca 8000Kč.


Thermaltake

Na Thermaltake a jeho skříně Mozart a Bach nemůžeme zapomenout. Ty se u nás prodávají každá ve dvou verzích podle toho, zda si s nimi chcete koupit i dálkové ovládání nebo ne, což je k zákazníkům dobrý přístup. Obě verze si také odpovídají cenově - buď stojí s ovládáním necelých 5000Kč, nebo bez něj pod 2500Kč. Nyní se však také objevily novinky Mozart a Bach SX, což jsou nižší obměny originálů.


Thermaltake Mozart


Thermaltake Bach

Obě skříně se liší pouze svým uspořádáním předního panelu, ale jinak jsou v podstatě identické. Chlazení je zajištěno jak aktivní, tak pasivní cestou. Ta aktivní zahrnuje dvojici 60mm ventilátorů nad I/O porty základní desky a 80mm pro nabírání vzduchu zepředu. Pasivní cesta zahrnuje průduchy nad předpokládanými pozicemi procesoru a grafické karty.



Jak je vidět, Thermaltake u těchto skříní zahodil možnost využití větších zadních ventilátorů tím, jak uzpůsobil zadní panel. Kdyby ten neměl v oblasti ventilátorů stejnou římsu jako u slotů PC karet, pak by se zde pohodlně daly vměstnat podstatně větší ventilátory a tím by se chlazení zefektivnilo. Takto ale musíme vzít zavděk 60mm verzemi a to je škoda.

Thermaltake Mozart SX

SX verze obou skříní měří na výšku pouze 90mm, což značí nutnost použít redukci pro karty do PCI Express slotu. Do těchto skříní je rovněž možné nainstalovat full ATX základní desky a také ATX zdroj, jenž zde bude v případě, že je vybaven 120/140mm ventilátorem, tahat vzduch přes horní kryt skříně. Chlazení se sestává z jednoho předního a jednoho bočního 80mm ventilátoru. Ty dohromady mají za úkol nasávat studený vzduch, jenž se pak musí samovolně dostat ven. Těžko říci, co tato konfigurace udělá v dozajistě přeplněné skříni, zda nebudou vznikat kapsy teplého vzduchu a jakou sestavu bude skříň ještě schopna uchladit.


Mozart SX zboku


Zalman

A jako poslední tu je korejský Zalman, který ani nemusím představovat. Nabízí nám dva modely - HD135 a HD160. První z nich je skříň postavená akorát tak, aby se do ní dal vložit standardní ATX zdroj na výšku (a to je ještě třeba nástavba), tudíž 80mm ventilátorů na zadní pozici se zde nedočkáme. Zdroj je zde navíc umístěn tak, aby se na odvádění teplého vzduchu ze skříně vůbec nepodílel a celou práci tak Zalman nechal na 80mm ventilátoru a ten umístil dost netradičně na dno před zdroj.




Zalman HD135

Tato skříň tedy počítá spíše než s aktivní prací se vzduchem s tím, že se vzduch sám umírní a bude proudit nastavenými otvory. Procesor by měl benefitovat z otvorů nad sebou a posílat vzduch přes zadní otvory ven. Grafická karta má zase svoji vlastní perforaci v levé bočnici a stejně tak pevné disky, akorát na druhé straně. Vedle ventilátoru ve zdroji je tu tedy pouze jeden - již zmíněný 80mm na dně před zdrojem a nevím, zda se ten zaslouží o nějaké zlepšení. Ale minimálně alespoň donutí vzduch k tomu, aby proudil otvory dovnitř.






To HD160 již dokáže svou větší výšku podstatně využít. Tato rovněž celohliníková skříň je vzadu u procesoru vybavena dvěma 80mm ventilátory chráněnými kulatými mřížkami a jinak obsahuje snad všechny ventilační otvory, co má verze HD135. Obě tyto skříně jsou navíc vybaveny plnohodnotnými IR ovladači a příslušným softwarem. A jak je u Zalmanu zvykem, oproti ostatním výrobcům si musíte připlatit, což u HD160 znamená cenu kolem 9500Kč. HD135 jsem u českých prodejců nenašel.