Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konec 12VHPWR a roztaveným konektorům? PCI-SIG navrhuje systém 12V-2x6

6.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Konec 12VHPWR a roztaveným konektorům? PCI-SIG navrhuje systém 12V-2x6
Nepovedený konektor 12VHPWR možná spěje ke svému "zániku". PCI-SIG totiž představila návrh nového typu, který je nazván 12V-2x6. Ten přináší několik změn, které by měly zabránit tavení konektorů, jenž může být problémem stávající generace.
Před pár dny jsme si povídali, že ani konektory 12VHPWR od CableModu, které měly svým technickým provedením zabránit svému tavení, nefungují vždy perfektně. Nejde o rozsáhlý problém, z desítek tisíc kusů se roztavily patrně jen jednotky, ale i tak se ukazuje, že 12VHPWR je prostě problematický konektor, jehož spolehlivost závisí na mnoha faktorech. Nyní se do celé záležitosti vkládá PCI-SIG, která navrhuje nový typ konektoru 12V-2x6, jenž by měl problémy vyřešit. Snad. Když se totiž podíváme na samotný konektor, tak vlastně zjistíme, že se nic takového zase nemění, je to v podstatě nové jméno pro upravený konektor 12VHPWR, který už známe. Zda budou úpravy stačit, to pochopitelně ukáže až čas. Teoreticky by to nemuselo moc dlouho trvat, protože Nvidia už tyto konektory (které stále nejsou oficiálně schválené) měla použít ve svých kartách GeForce RTX 4070 Founders Edition.
 
12VHPWR
původní 12VHPWR, autor: Benlisquare, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons (přidán nápis)
 
Starší specifikace CEM 5.0 totiž 4 signální piny schovávala za hranu konektoru o 1,25 mm, zatímco nová specifikace CEM 5.1 navrhuje jejich posun o 1,7 mm (tedy o 0,45 mm více dovnitř). Fígl je v tom, že pokud uživatel nezasune konektor opravdu až nadoraz, signální piny nebudou schopny komunikace a karta se tak ani nespustí. Zajímavostí však je, že např. karta MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio už má tyto piny posunuty o 1,7 mm, nicméně stále má označení H+ náležící konektorům 12VHPWR. Nové konektory a headery 12V-2x6 s větším zasunutím by totiž měly mít označení H++.
 
Nový systém má přinášet také speciální režimy pro karty s nižšími spotřebami, takže i RTX 4050 a RTX 4060 by mohly v budoucnu přejít na tyto konektory, což mnozí přivítají asi s nevolí, protože kvůli velké příbuznosti 12VHPWR s 12V-2x6 asi mnoho lidí nebude nové verzi zrovna moc věřit. Starší karty s většími spotřebami přes 300 W by měly být s novým systémem snadno kompatibilní. Přibyly také specifikace testování konektorů a kritéria pro jejich produkci.
 
Další novinkou má být navýšení příkonu karty. Konektor sice nadále dovolí max. 600 W, nicméně spolu s PCIe slotem, který může dodat 75 W, se maximum dostává na 675 W. Ve staré specifikaci sice kabel mohl dodat 600 W, ale současně bylo stanoveno maximum 600 W pro oba způsoby napájení dohromady. I když to vypadá, že se nové varianty začínají objevovat na některých kartách, standard pořád nebyl finalizován. Dá se očekávat, že se na něj oficiálně přejde až u nové generace karet v roce 2025.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.