Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nepovedený konektor 12VHPWR možná spěje ke svému "zániku". PCI-SIG totiž představila návrh nového typu, který je nazván 12V-2x6. Ten přináší několik změn, které by měly zabránit tavení konektorů, jenž může být problémem stávající generace.
HoCh (333) | 7.7.202314:43
Tohle není žádný nový konektor a návrh na změny nepředkládá PCI­-SIG, i když by si nVidia nejspíš přála, aby to tak vypadalo. Po rozsáhlé medializaci problémů jejích tavících se konektorů 12VHPWR s mizernou konstrukcí by se jí marketingově velmi hodilo nové jméno konektoru a posílení pocitu, že za konektorem je nezávislá standardizační organizace.

Doporučuji každému si přečíst zdrojový článek ­(viz odkaz dole­) od Igora Wallesska, který má k dispozici návrh na další změny standardu PCIe 5.0. To je ten standard do, kterého přidání svého 16­-ti pinu 12VHPWR prosadila nVidia s podporou Dellu. Obě firmy byly uvedeny jako sponzoři v hlavičce původního návrhu na přidání 12VHPWR do standardu.

Igor Wallossek probírá navrhované změny a technicky podstatné jsou jen dvě. Doporučení použít konstrukci kontaktů, která se dokáže o něco lépe vypořádat s nesouosostí kontaktů, což navrhl Intel jako pouhé upřesnění jím spravovaného standardu napájecích zdrojů ATX hned při provalení se problémů s tím 16­-ti pinem. Druhým navrhovaným opatřením je zkrácení signalizačních pinů, což má údajně blokovat fungování karty, když je napájecí konektor zasunutý jen částečně. .

Jenže problém konektoru není v typu kontaktu ani v nedostatečně hlubokém zasunutí konektoru, jak vyplývá z důkladné analýzy, kterou udělali hoši z HW Unboxed ­(viz odkaz na video dole­). Konektor nehořel dokonce, ani když odstřihly 5 ze 6 napájecích pinů. Průšvih je ve špatné mechanické konstrukci tělesa konektoru a upevňovacího zobáčku, který je tak slabý, že i dobře zasunutý konektor se snadno vyviklá a uvolní. Špatná konstrukce a mechanické poddimenzování tělesa konektoru způsobí i při relativně malém bočním tlaku vyosení konektoru. To má za následek pootevření kontaktů a přechod od celoplošného k bodovému kontaktu na koncích pinu. A právě zmenšení plochy kontaktu a zvětšení přechodových odporů vyoseného kontaktu jsou příčinou vyhoření konektoru.

Použití doporučená konstrukce kontaktů řeší problém jen velmi částečně a zkrácení pinů vůbec. Místo toho by bylo potřeba udělat větší a odolnější těleso konektoru a upevňovacího zobáčku. Jenže to by znamenalo, že s novým konektorem nepůjdou použít již vyrobené karty a zdroje. A do takového přiznání chyby se nVidii určitě nechce. Tak se bude tvářit, že vzniknul nový, mnohem lepší, ale stále kompatibilní konektor a bude doufat, že problémy nebudou tak velké.

Další zajímavost, kterou Igor Wallossek objevil, je, že nVidia upravenou verzi se zkrácenými signalizačními piny už osazuje do nových karet a někteří výrobci do nových zdrojů. A to dávno před tím, než byla úprava standardu schválena. Myslím, že to celkem dobře ilustruje nejen přístup nVidie ke standardům, ale i význam schvalovacího procesu toho nového návrhu jeho úprav.

https:­/­/www.igorslab.de­/en­/rest­-in­-peace­-12vhpwr­-connector­-welcome­-12v­-2x6­-connector­/
https:­/­/www.igorslab.de­/en­/heimlicher­-wechsel­-an­-den­-sense­-pins­-bereits­-seit­-der­-rtx­-4070­-fe­-und­-niemand­-hat­-es­-bemerkt­/
https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=ig2px7ofKhQ
Odpovědět0  0
Keltek (4) | 7.7.202313:46
A proč nepoužitít něco, co už je dávno vymyšlené? Třeba XT60, XT90? Tohle je pořád začarovaný kruh. Někdo se prudce zamyslí a vymyslí úplný *ovno. To se pak cpe všem aby se přišlo po pár měsících, že to je *ovno a že se to musí předělat.
Odpovědět3  0
Zemla (3) | 18.7.20231:07
Napríklad preto ze nechcem tahat 2­-3 káble v case ale len jeden.
Odpovědět0  0
rizecek (247) | 6.7.202321:10
A nebylo by lepší, aby tenhle konektor dospěl do úplného zániků skrze brány pekelné ?
Roky jsme tu měli 2x­-3x pin a ty karty fungovali. Fungovali na tom 500W karty v podobě 3090 Ti.
A dnes potřebujeme tohle ?
Tohle napájení je jen přístup k větší spotřebě a lenost ze strany Nvidie udělat karty s co nejvýžším výkonem a lepší spotřebou.
Jen čekám na zprávu, kde bude: ,,RTX 5000 masivní nárust výkonu i spotřeby. Bude vyžadován konektor 2x 12VHPWR. Nejvýkonější 5090 bude atakovat k 600W´´
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 6.7.202323:14
"Fungovali na tom 500W karty v podobě 3090 Ti. ­"

Fungovaly? Vždyť RTX 3090 Ti už měla 12VHPWR, byla to karta, která to měla ještě před příchodem RTX 4000.
Odpovědět2  2
Zemla (3) | 18.7.20231:08
Pozri sa koľko zere rtx 4080... 😂 a ine karty….
4090 je zase nieco ine, top hiend tam si mozu ujizdet ako len chcu…
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.