Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.10.2001, Petr Klabazňa, článek
Tentokráte možná nebude až zas tak docela platit pořekadlo, že za vším hledej ženu ... spíše zde najdeme Intel. V jeho budoucích plánech postupně mizí jedna postarší věc za druhou....
Zdenek | 11.10.200116:45

Mrknete na http://www.co­mpaq.cz/produkty/pc/ipaq/ipaq_lf.shtml
A je to mala nadhera. U jednoho zakaznika jich nakoupili 120 ks s monitory, ..., W2K a triletou zarukou CarePaq (R) za nezelych 38 000 Kc i s DPH! A to je znackove PC!

Odpovědět0  0
Bill | 10.10.200113:52

Znamená zrušení portů zavedení nového formátu základních desek a casů?

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 10.10.20019:13

Já bych to zas tak bledě neviděl - osobně se na likvidaci ISA architektury docela těším. Totiž: Pokud máte v PC alespoň klávesnici, máte tím pádem v PC ISA architekturu i když nemáte ISA sloty. Máte-li v PC COMy a LPT porty (a FDD řadiče) - máte ISA architekturu. Máte-li v PC integrované dva základní IDE řadiče (primární a sekundární) - MÁTE ISA ARCHITEKTURU. A ISA architektura bohužel stále brzdí rozvoj PC kupředu. Pokud se budu pořád držet zpětné kompatibility, nemohu to optimálně zrychlovat. Prostě ISA architektura musí z PC vymizet, protože je opravdu pomalá a brzdí celé PC. Věřím tomu, že se zmizením ISA architektury z PC se začne opět vysokým tempem rozjíždět rychlost chipsetů a všeho možného. Navíc všechny tyto zařízení se dají snadno nahradit - tak nevidím důvod, prož tyto staré technologie v PC zachovávat. V rámci zrychlování PC se prostě na likvidaci ISA architektury moc těším. (Mimochodem - Serial ATA by mělo zlikvidovat ISA architekturu na úrovni IDE řadičů - 1F0H a 170H jsou pořád porty ISA architektury).
Jo, a co se týče té instalace Windows - bude se přeci Bootovat z CD (dnes už se to běžně dělá). A staré systémy od MS (tedy Win9x) přestanou být podporovány (což je dobře, páč stojej zaprd, co si budem povídat...). Prostě necheme-li se zastavit, musíme zlikvidovat ISA architekturu.

Odpovědět0  0
Mr. Jumper | 10.10.200111:21

Když jsem jsem si přečetl tenhle příspěvek, tak jsem si hned vzpomněl na své dětství, když jsem se díval na večerníčky. Byl tam krteček a ten se zrovna díval na televizi ve které byl jeden pán a ten pořád dokola mumlal: zničit krtka!!!....bla...bla..zničit krtka...bla...bla...bla.....zničit krtka!!!

;-))

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 11.10.200111:21

Jo, tak nějak :-) To sedí :-))) Naprosto přesně. Killing ISA architecture :-))) (zničit krtka - tak to beru - to se fakt povedlo. Zpětně jsem si to přečetl - a plně souhlasím :-)).

Odpovědět0  0
Koudy | 9.10.200111:47

To už se Intel asi těší, jak si zase namastí kapsu prodejem redukcí USB/LPT,COM,PS/2,... (i když dodnes jich asi moc nevyrobil, to spíš konkurence)nebo rozšiřujících karet. Tenhle Intelův krok nechápu hlavně u paraleního portu, kterej mi připadá se svým rozšířením EPP a ECP jako docela perspektivní (asi používá na Intelův vkus moc drátů - cha cha). Jsem zvědavej, jestli se s chybějícími porty přiměřeně sníží i cena jeho MB (nebo naopak zvýší?). Ještě že na světě není jenom Intel, ale má udatnou konkurenci. Doufám, že ta zas tak aktivní nebude (aspoň v blízké době).

P.S.: Ukončení podpory 5,25" mechanik bych ještě pochopil.

Odpovědět0  0
Oz | 8.10.200117:23

no: ja treba floppy mechaniku nepouzivam vubec staci mit cd-rw mechaniku cd mechaniku ma vetsina pocitacu ne... co se tyka serial a paralel poru pokud na to nebudou periferie zmizi to samo a intel s tim nemusi mit nic spolecnyho...

Odpovědět0  0
Hubert | 8.10.200119:17

A co při instalaci Windows? To už není nutná startovací/systémová disketa? Ale jinak disket. mech. používám opravdu výjmečně.

Odpovědět0  0
Tomáš Kapler | 8.10.200119:28

nemáte pravdu
a) disketová mechanika se dle posledních výzkumů už opravdu skoro nepoužívá. Je to logické - firemní použití - proč když jsou všichni v síti. Soukromé použití - proč když máte jeden počítač (a nebo zase síť).
A když v síti nejste - proto je tu ten bezdrát, takž v síti budete
b) tím pádem se disketovka dostává do role nečeho co není bezvýhradně nutné a proto by nemělo být podporováno standardně. Samozřejmě ale, pakliže ji vyžadujete, můžete si ji extra koupit - například LS100, připojitelná přes USB nebo extra kartu atp
c) porty a disketovky zabírají spoustu místa a stojí spoustu peněz. Navíc způsobují spoustu problémů i když tam nejsou ale jsou jen v čipsetu - přerušení atp.
osobně v tom nevidím problém, musí ale být nejdříve
a) vyřešen problém havarijního nastavení a bootování systému - musí být v podstatě standardně montovaná CD-RW mechanika, aby mohl každý zálohovat svůj počítač a v případě problémů obnovit stav
b) musí se začít používat něco jiného než seriový port a hyperterminál pro nastavení síťových zařízení - routery, switche atd. Případně musí být velmi dostupný adaptér USB-seriový adaptér.

Odpovědět0  0
Roger | 8.10.200120:55

No, ja jsem se bez ni obesel pri nekolika poslednich instalacich jak Woken, tak Linuxu (sys c: d:, reboot, setup). Disketovku mam zahrabanou kdesi ve sklepe. Ale skoda COMu a PS/2 (prisel jsem na chut ps/2 klavesnicim).

Odpovědět0  0
Karel Kozlovsky | 8.10.200116:52

kteryho inteligenta zase napadlo zrusit to co se pouziva ?? to uz si pripadam jak u mrqo$oftu. Napr. asi intel jhe vsemocny a dokaze s jednocipama (napr AT89cx051) pomoci USB. Jenze je tu jeden problem ze ten cip to nepodporuje. A bez FDD si toho asi hodne prenesu nebo mam snad platit telecumo spoustu penez abych si stahnul nejakou blbost ?? Existuje sice i ZIPka, ale tu ma hodne malo lidi a nepocitam s tim ze by si ji hodne lidi kupovalo jen kvuli nejakemu INTELU !!

Tak je to se vsemi monopoly !!

Odpovědět0  0
Michal Theile | 8.10.200115:30

Předpokládám, že první poloviny roku 2001 se již bohužel nedočkáme

Odpovědět0  0
PetrK | 8.10.200115:56

dekuji za upozorneni na preklep, jiz jsem jej opravil.... jednicka a dvojka jsou na klavesnici proklate blizko sebe

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.