Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kontroverzní Microsoft Windows Recall bude ve výchozím stavu vypnutý

14.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Kontroverzní Microsoft Windows Recall bude ve výchozím stavu vypnutý
Microsoft vyslyšel nářky uživatelů ohledně jeho kontroverzní funkce Windows Recall. Ta monitoruje činnosti uživatele, kterému může pomoci efektivně využívat umělou inteligenci Copilot. Ne každý je ale z tohoto nadšen.
Systémy umělé inteligence se v poslední době přesouvají více lokálně na samotné počítače, což je umožněno výkonnými NPU v procesorech (Qualcomm, AMD i Intel). To by mělo rovněž zvýšit soukromí, neboť se data nebudou zpracovávat na cloudu. Jenže právě soukromí je často zmiňovaným problémem, což se stalo i systému Apple Inteligence, který tuto lokálnost docela "zazdil" občasným využíváním Private Cloud Compute i možností využívat ChatGPT. To by mělo sice soukromí plně zachovávat (a v případě ChatGPT být vysloveně na vyžádání), ale člověk nikdy neví. Velký odpor se strhnul i na adresu Microsoftu a jeho systému Windows Recall.
 
Tento systém každých 5 sekund vyfotí obrazovku uživatele a na získaných datech se pak učí rozpoznávat všemožné věci, se kterými uživatel pracoval. To mu např. pomocí přirozeného jazyka umožní vyhledávat data nebo hledat odpovědi v těchto osobních datech. Příkladem, který uvádí Microsoft, je např.: "Jak se jmenuje korejská restaurace, o které mluvila Alice?" Nemusíte si pamatovat kdy jste se o tom bavili, v jaké aplikaci jste se o tom bavili a podobně. Systém to sám najde. Resp. měl by to najít. Mnoha lidem se ale nelíbí fakt, že by jim počítač měl každých 5 sekundy vytvářet screenshot a považují to za nepřípustný zásah do soukromí. A tak ačkoli to někteří jistě využijí a zjednoduší si tím život, jiní by to měli raději vypnuté. Microsoft vyslyšel nářky a funkce Recall bude nově ve výchozím stavu vypnutá. Její aktivaci si tak uživatel musí vyžádat.
 
Na to, aby fungovala, potřebujete Copilot+ PC, 16 GB RAM, procesor s minimálně 8 vlákny a 256GB úložiště, Zapíná se klávesami Win+J. Uživatel může pořizování snímků systému trvale i dočasně vypnout, přičemž se pak samočinně aktivuje po půlnoci. U moderních prohlížečů (Edge, Firefox, Opera a Chrome) umožňuje vypsat seznam stránek, na kterých nemá fungovat, příkladem může být třeba bankovnictví a jistě by se našlo mnoho dalších citlivých stránek. Podobně tak lze vyfiltrovat aplikace, kde to nemá provádět. U 256GB úložišť si funkce alokuje 10-25 GB dle nastavení, u 512GB úložiště 25-50 GB a u 1TB a větších pak 25-150 GB (ve výchozím stavu jde o nejvyšší hodnotu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.