Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kontroverzní zákon o ochraně proti kopírování může být zablokován

2.4.2002, Zdeněk Michálek, článek
Kontroverzní zákon o ochraně proti kopírování může být zablokován
Počátkem března předložil senátor Fritz Hollings (USA) návrh zákona, podle něhož by všechny společnosti, vyrábějící PDA, MP3 přehrávače, mobilní telefony atd. - měly zajistit, aby jejich produkty nemohly být zneužity pro jejich neoprávněné kopírování a přehrávání. Naštěstí to vypadá, že nebude - alespoň prozatím - přijat.
Počátkem března předložil senátor Fritz Hollings (USA) návrh zákona, podle něhož by všechny společnosti, vyrábějící PDA, MP3 přehrávače, mobilní telefony - prostě cokoliv, co je schopné kopírovat nebo uchovávat soubory, hudbu atd. chráněné copyrightem - měly zajistit, aby jejich produkty nemohly být zneužity pro jejich neoprávněné kopírování a přehrávání.

Pokud by byl zákon schválen, veškerý software (tj. i firmware) by musel být vybaven touto ochranou (a to v provedení, schváleném americkým FCC). Lobování ze strany všemocné CBDTPA (Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act) je přitom natolik silné, že zákon se zdál být průchodným již v horizontu několika měsíců. Co by to mělo za následek se dá jen těžko představit.

Naštěstí se zdá, že - jak uvádí Wired - (finanční?) podporu našly i opačné iniciativy. Patrick Leahy, předseda senátního právního výboru, sdělil, že zákona nebude tento rok v Senátu projednáván, podobně se vyjádřil i Adam Schiff za Sněmovnu reprezentantů.

Zvláštní je, že v USA nacházejí podobné aktivity vcelku slušnou oporu i mezi „prostým lidem” - vyjádření „vždyť oni (producenti) mají pravdu, my je okrádáme o peníze” nejsou v diskuzích výjimkou. Pravda, cena CD je v USA trochu jiná než u nás (jen si zkuste u nás koupit CD za zhruba 80 Kč). Já bych ale velice nerad, aby u nás nastala podobně nesmyslná situace jako třeba u kopírek: se zakoupením každé kopírky zaplatíte několik stovek až několik tisíc autorskému svazu jako paušální úhradu za to, že určitě budete autorská práva kopírováním třeba knížek porušovat. Že kopírku používáte jen na korespondenci ? Nezájem...

A úplně stejně bychom (s akceptací podobného zákona) za chvíli došli k tomu, že není možné dostatečně efektivně ochránit třeba pevný disk, Memory Stick, paměťovou kartu a já nevím.. třeba čipovou kartu proti ukládání MP3 nahrávek, takže - protože jsme všichni potenciální zločinci a porušujeme autorská práva - nám (nebo výrobcům) autorské svazy a jemu podobné organizace uloží odvádět za každý prodaný pevný disk, Memory Stick, paměťovou kartu atd. paušál ve výši několika desítek nebo stovek korun. Úděsná představa...

Hmm, když tak nad tím uvažuji, já jsem taky autor.. Haló, lidi z OSA, nechcete mi taky občas něco z vybraných peněz přihodit ? Že bych třeba začal hájit vaše / naše zájmy :-)