Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konzole Subor-Z s APU Ryzen předvádí svůj výkon

19.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Konzole Subor-Z s APU Ryzen předvádí svůj výkon
Konzole Subor se nedávno zčistajasna objevily a představily se jako produkt na pomezí mezi PC a specializovanými herními konzolemi v podobě PlayStation a Xbox. S těmi mají společný hardware od AMD, ale co ten zvládne?
Produkty Subor budou určeny především (či snad výhradně?) pro čínský trh, pro který si už řada nám známých výrobců hardwaru připravila produkty, jež se neprodávají nikde jinde. ZhongShan Subor Z bude zajímavý v tom, že jeho hardware bude modernější než to, co najdeme v aktuálních PS4 a Xbox One i ve verzích PS4 Pro a Xbox One X, ale modernější nemusí znamenat výkonnější, takže k tomu potřebujeme i nějaké testy. Použitý čip totiž je založen na architekturách Zen a Vega s využitím 8 GB paměti GDDR5, což slibuje zajímavé vlastnosti. 
 
 
Nicméně server Eurogame/Digital Foundry už měl možnost si se Subor Z pohrát a vyzkoušet si pár testů, které pak porovnal s tím, co nabízejí jednak APU Ryzen s grafikou Vega a pak ještě mnohem výkonnější Kaby Lake G s grafikou Vega M. 
 
 
Použité APU nezklamalo a i když je výkon procesorové části nižší než v případě Ryzen 3, společně s integrovaným GPU s GDDR5 poskytne vyšší grafický výkon i v porovnání s Kaby Lake G.  
 
Procesorová jádra v APU konzole Subor Z mají dosahovat taktu 3 GHz, což je dle Eurogameru skutečné maximum a z toho už je zřejmé, proč je výkon v Cinebench a jeho jednovláknovém testu spíše nižší. Při zapojení všech jader se už ale APU více než vyrovná Ryzenu 3 2200G. Škálování 5,1x pak ukazuje, že nemůže jít o čistě čtyřjádrový procesor a že se tu musí uplatnit také SMT. 
 
Výkon v grafickém testu je zase velice blízký tomu, co převádí Kaby Lake G a ještě aby ne, když v obou případech jde o Vegu s 24 CU (1536 SP), ovšem v případě Suboru Z s vyššími takty a také s vyšší propustností paměti (256 GB/s vs. 205 GB/s). Redaktor Eurogameru si také konzoli vyzbrojenou systémem Windows 10, takže v podstatě šlo o PC, vyzkoušel ve hrách jako Battlefield 1 a podobných. Dle něj není problém dosáhnout v rozlišení Full HD počtu 60 snímků za sekundu. 
 
Je to bezesporu velice zajímavý produkt, který by se mohl i u nás prodávat velice dobře, pokud by byla vhodně nastavena cena. Nicméně AMD pochopitelně nezvolí takovou částku, která by ohrozila prodeje jeho procesorů, APU a grafických karet, nehledě na to, že pro Subor Z si budeme muset případně dojet do Číny.
 
Zdroj: Eurogamer