Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Kotaku: proč je Anthem problémový a měli by Bioware už opustit engine Frostbite?

4.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Kotaku: proč je Anthem problémový a měli by Bioware už opustit engine Frostbite?
BioWare už dlouhá léta používají pro své tituly engine Frostbite a už nejednou jsme mohli slyšet, jaké problémy jsou s ním spojeny. Jason Schreier z Kotaku se na toto téma nyní pobavil s 19 vývojáři titulu Anthem. Co zjistil?
Frostbite byl vývojáři samotnými kritizován i v případě titulů Dragon Age Inquisition, Mass Effect Andromeda a nyní i Anthem. Mohlo by se přitom zdát, že vývoj her na stále stejném enginu bude mít své očividné výhody, ale v tomto případě to dle ohlasů asi nefunguje a stejně jako v případě dvou starších her o tom informuje Jason Schreier z Kotaku. K dispozici měl ohlasy celkem 19 lidí, kteří na Anthem pracovali. 
 
 
Anthem byl v předprodukci dlouhých šest let a původně se mělo jednat o velký online svět s různými městy, základnami, dynamickým počasím a různými naplánovanými událostmi, kde by lidé i ve svých exosuitech byli spíše lovnou zvěří. Tímto způsobem to ale zrovna nedopadlo a zasvé vzala řada původních nápadů a příčinou toho má být právě i engine Frostbite. 
 
O tomto enginu se samotní vývojáři rozhodně nevyjadřují hezky. Jeden uvedl, že je "plný žiletek" a jiný si stěžoval na chabou dokumentaci i to, že je splácaný dohromady. Třetí byl už konkrétnější a poukazoval na to, že po slibném postupu mohla před vývojářem snadno vyvstat neproniknutelná zeď, která by se dala překonat jen tím, že by se začalo v podstatě od nuly. To se odráží i ve faktu, že zdánlivě i velice jednoduché opravy chyb mohou ve Frostbitu zabrat celý týden, na čemž se podepisují také chabé nástroje, s nimiž musí vývojář spíše bojovat, než aby mu pomáhaly. 
 
Další věc je ta, že Bioware sice měli k dispozici talentované lidi, kteří se už ve Frostbite od doby Dragon Age Inquisition dobře orientovali. Jenomže mnozí z nich, namísto práce na Anthem, byli přesunuti do týmu FIFA, který tvoří pro EA tu nejvýdělečnější herní sérii. EA také má k dispozici hlavní tým lidí, kteří pro všechna studia využívající Frostbite poskytují potřebnou podporu. Jeho odezva ale závisí s přímou úměrou na tom, na jakém projektu pracují a jak výdělečný dle předpokladů bude. Není pak divu, že absolutní přednost má FIFA a Madden. 
 
Za tím vším tak vykukuje všeobecná frustrace z vývoje hry, kde vše trvá nepřiměřeně dlouho. Frostbite přitom nebyl jako engine vytvořen pro RPG hry s rozsáhlými otevřenými světy, ale pro 3D střílečky, což se také podepisuje na tom, jaké nástroje jsou dostupné. Bioware přitom nyní připravují na základě Anthemu titul Dragon Age 4, takže to opět bude Frostbite. 
 
My můžeme díky řečenému už celkem dobře pochopit, jak je možné, že do hry se dostalo zatím tak málo obsahu a že ta dokázala dostat na kolena i herní konzole, které padaly jak mouchy. Oni to vývojáři také neházejí všechno na Frostbite, ale také na nedostatek vize, vedení neochotné řešit důležité problémy, nedostatek zdrojů, chabou komunikaci a v důsledku na "slepou víru v magii BioWare", což je termín, kterým se obvykle vysvětluje to, že v pozdějším stádiu vývoje si vše nějakým způsobem přece jen sedne a vznikne hotová hra. Dle Kotaku ale při tvorbě Anthemu už tato magie vyprchala.