Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

13.5.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Jak si vedla PDA na severním pólu? - Mobilní telefon s digitálem za 25 USD - Detektor lži zabudovaný v brýlích
Team Fujitsu during the raceJak si vedla PDA na severním pólu?

Tým polárníků zjistil na expedici sponzorované firmou Fujitsu, že handheldy se v extrémní zimě ukázaly být tím nejpraktičtějším řešením pro spojení s okolním světem.

Team Fujitsu during the race8 týmů tvořených vždy 3 lidmi se zúčastnilo akce Polar Challenge, na níž bylo cílem urazit co nejrychleji 280 námořních mil a stanout na severním pólu. Podobné skupinky obvykle komunikují s pomocí satelitních telefonů, ale jejich příjem v těchto končinách bývá nespolehlivý, proto se jeden z týmů rozhodl použít ke komunikaci výhradně emailů. Vybavili se tedy Pocket PC, která byla připojená k satelitu Iridium, díky němuž mohli přenášet data rychlostí 2,4 kbps (dvacetina běžného dial-upového připojení). Z krajiny věčného ledu pochází i jejich pozoruhodné zjištění, že si PDA přístroje v chladných podmínkách vedly nad očekávání skvěle - zprvu cestovali s PDA v kapse na těle, aby bylo aspoň trochu v teple, ale později zjistili, že si PDA vedou stejně dobře i při práci ve velmi nízkých teplotách, jež místy klesaly až k -60°C.

Mobilní telefon s digitálem za 25 USD

liedetectZatímco se některé firmy snaží o to zakomponovat do svých mobilů aparáty co nejkvalitnější a s co největším rozlišením, společnost Mattel (známá z oblasti hraček) hodlá vyrábět pro děti mobilní telefon vybavený digitálním fotoaparátem, jež pak hodlá následně prodávat za cenu 25 USD.

Detektor lži zabudovaný v brýlích

Izraelská technologie pasivní detekce lži se dočkala i jedné poměrně neobvyklé implementace - byla zabudována do běžných slunečních brýlí, kde blikající LEDka v reálném čase s až 95 % přesností indikuje, zda Vám dotyčná osoba říká pravdu. Složité vyhodnocovací mechanismy sledují smysly nepostřehnutelné změny hlasu (stres při lži) a ty pak patřičně zpracovávají.