Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

24.5.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Windows 95/98 na Pocket PC! - UFO: Enemy Unknown pro Pocket PC - Toshiba bude nabízet inovovanou Toshibu e800 - HDD Drive Duplicator, nástroj moderního agenta - Valerie, pohledná humanoidní robotka
Windows 95/98 na Pocket PC!

Věřte, nevěřte, teoreticky je možné rozběhnout operační systémy MS Windows 95/98 i na Pocket PC, a to díky Bochs x86 emulátoru, jenž umí v rámci běžícího procesu Bosch na Pocket PC spustit i W98.

Hezké to bezesporu je, teď se ale ještě realisticky zamysleme nad praktičností podobného řešení - vše je pomalé, vlastně spíše vveellmmii ppoommaalléé, protože Bosch se loudá i na desktopu, jak to asi pak může vypadat na PPC? Nevalně, protože emulace CISC procesoru (tj. x86/IA-32 instruction set) s pomocí RISCového CPU (ARM instruction set) určeného pro malé kapesní počítače je výpočetně skutečně velmi náročná.






UFO: Enemy Unknown pro Pocket PC

Ruská firmička SMK Software pracuje na portu populární tahové strategie X-COM Enemy Unknown na Pocket PC, takže si jej fandové této nestárnoucí klasiky budou moci zahrát i v mobilní podobě. Zatímco myšlenka a grafika má zůstat stejná, údajně se chystá celá řada malých vylepšení - obouruční zbraně, objemové exploze, vylepšená AI protivníka atd.

K běhu postačí libovolný mobilní procesor taktovaný na aspoň 150 MHz, 4 MB RAM a 5 MB flash ROM.

Toshiba bude nabízet inovovanou Toshibu e800

e800/e805Jmenovitě Toshiba France oznámila, že hodlá osvěžit stávající design Toshiby e800 o vestavěný Bluetooth (doposud se uživatel mohl rozhodovat pouze mezi jedním z bezdrátů) a operační systém Windows Mobile 2003 Second Edition. Dodejme ještě, že update starších e800 bude možný formou upgrade, o němž se další informace objeví v příštích dnech.

HDD Drive Duplicator - nástroj moderního agenta
Logicube MD5
Podobné přístroje jsou již používány policií, FBI a některými dalšími subjekty k duplikaci HDD za účelem získání důkazního materiálu pro soud. Zařízení Forensic MD5 tvaru handheldu firmy Logicube umí s IDE disky totéž a nabízí přenosové rychlosti až 3,3 GB/s. Handheld má věstavěný USB port a PCMCIA slot a také podporuje zajímavou funkci, kdy za současného velmi rychlého stahování prohledává data, zda neobsahují až stovky klíčových slov.

Valerie, pohledná humanoidní robotka

Ne snad, že by roboti tvarů nejrůznějších soudků nebyli ve své neohrabanosti svým způsobem okouzlující, ovšem trend robotů, jež se budou stýkat s lidmi, konverzovat s nimi nebo je zastupovat v nějakém zaměstnání typu informační kancelář, směřuje jednoznačně k humanoidnímu tvaru. Aspoň to si myslí jejich tvůrci a slibují, že se do 10 let stanou humanoidní roboti polosamostatnými majordomy, kteří se postarají o vše kolem domu - prádlo, zahradu, podají tohle a přidrží tamto. Cena podobných hraček je zatím pro běného civilistu závratná, kupříkladu Valerii zobrazenou níže, jež rozumí anglicky a tudíž ji není třeba složitě programovat, si budeme moci pořídit za 59 000 USD.

Nejpozději během čtvrtstoletí má robotika generovat obrat srovnatelný s automobilovým nebo počítačovým průmyslem.