Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

7.6.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Budou HP a palmOne největšími hráči na poli PDA? - Severní Korea zakazuje mobilní telefony - Měříme teplotu přes Bluetooth - Samočistící sklo
HP palmOne
Budou HP a palmOne největšími hráči na poli PDA?

Dle autora článku vydaného na webu Brighthand se situace na trhu PDA po odchodu Sony pro všechny země mimo Japonsko může vyvinout pouze jediným směrem, a to tím, kdy trhu budou dominovat dvě největší značky, HP vyrábějící HP iPAQy a palmOne s Palm OS přístroji.

Severní Korea zakazuje mobilní telefony

North Korean flagV zemi, kde obyvatelé mohou mluvit o štěstí v případě, že zrovna funguje elektřina či je dostupné dostatečné množství jídla, je samozřejmě problematika bezdrátové GSM komunikace zcela na okraji zájmu. O to pikantnější je nedávné prohlášení vedoucích politických představitelů zakazující její provoz na celém území státu.

Jak již kdysi kdosi řekl, pokrok nemá cenu zakazovat, protože historie nás již nesčetněkrát přesvědčila o tom, že to absolutně nikam nevede...

versid st-10bMěříme teplotu přes Bluetooth

Společnost Tangent Systems opět posunula naši civilizaci o další krůček k ideální době, kdy budou všechna snímací zařízení, která dnešní člověk používá, schopna bezdrátově komunikovat. Tentokrát jde o teplotu měřící modul pracující s laboratorní přesností nazvaný Versid ST-10b, který se díky BT bezproblémově dorozumí jak s Palm OS, tak i Pocket PC nebo stolními MS Windows.

Samočistící sklo

anti-fogging glassFirmy Pilkington, PPG, Asahi Glass Co. a Saint Gobain (všechny dělající do skla) vyvinuly speciální krycí materiál z oxidu titaničitého pro sklo, který po vystavení UV paprskům rozrušuje molekuly mastných látek na povrchu, jenž se pak dají snadno očistit. Také voda nemá na podobně vybaveném skle tendenci usazovat se v podobě mlhy, ale rozprostřít se stejnoměrně nad povrchem.

Zajímavé na celé věci je to, že krycí materiál by teoreticky šel se zachováním všech svých výhod použít i u Tablet PC, PDA a vůbec všech dalších elektronických hraček, u nichž jsou mastné otisky prstů na displeji nanejvýš nežádoucí.