Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

15.6.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Bluetooth myš se blíží - Nové baterie slibující dvojnásobnou výdrž - Nokia Bluetooth Keyboard
Bluetooth myš se blíží

I když není bezdrátová Bluetooth klávesnice u PDA špatná věc, produktivita se stále nedá označit za lépe než přijatelnou, jelikož uživatel musí na displej neustále klepat stylem. Spása je již ale na dohled - společnost Think Outside, která nedávno uvedla Bluetooth klávesnici, prý již údajně pracuje i na bezdrátové Bluetooth myši určené pro mobilní zařízení.

Díky Bluetooth specifikaci bude uživatel moci pracovat jak s BT klávesnicí, tak i BT myší zároveň. Očekává se cena 99 USD.


Nové baterie slibující dvojnásobnou výdrž

Zinc Matrix Power a Intel pracují na projektu nové akumulátorové technologie, jejímž cílem je vyvinout baterii, která vydrží i 2x tak dlouho než je obvyklé u běžně používaných LiIon článků, samozřejmě při zachování stejné velikosti. Konkrétně u notebooků by mohlo být dosaženo výdrže až 10 h.

Komerčního nasazení akumulátorů používajících tuto technologii, jež budou podle všeho konkurovat palivovým článkům, se dočkáme až v roce 2006, testovací kus ale bude předveden již na letošní vývojářské konferenci Intelu pořádané v září.

Nokia Bluetooth Keyboard

Společnost Nokia ohlásila i Bluetooth klávesničku určenou pro modrozubé Series 60 smartphony. Klávesnička obsahuje tradiční QWERTY rozložení, směrové šipky a pro zrychlení práce i několik shortcut keys zastupujících rychlé odkazy na různé služby - SMS atd.

Klávesnice váží 190 g a měří 262 x 87 x 13 mm v otevřeném stavu a 133 x 87 x 19 mm v zavřeném stavu. Napájení obstarávají 2 AAA baterie, které vydrží asi 50 h práce. Nokia Wireless Keyboard se na trhu objeví koncem roku 2004 za přibližně 135 EUR.