Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

2.8.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Víte který hudební formát nejvíce vycucává baterie přehrávačů digitální hudby? - Plánuje Toshiba konkurenta iPodů? - TooDis MPal 400F Flash Memory Video Player - Extrémní Bluetoothing s dosahem 1 km
Víte který hudební formát nejvíce vycucává baterie přehrávačů digitální hudby?

Zajímavý pokus provedl jeden z majitelů přehrávače multimediálních souborů jménem iRiver H120, v jehož oficiálních specifikacích nalezneme informaci, že má přístroj vydržet až 16 hodin práce, ovšem toto neplatí tak docela...

Jak sami vidíte z grafu níže, nejlépe si přístroj vede při přehrávání MP3 souborů a datovém toku 128 kb/s, kdy vydrží i 19:21, MP3 s VBR dosahují na stále slušný výsledek 16:13, MP3 s konstatním datovým tokem 320 kb/s (pro mobilní poslech již naprosto zbytečné) zvládnou stále pěkných 15:11.

Situace již není zdaleka tak růžová u přehrávání OGGů, kde je výdrž při stejném datovém toku o dobrých 6 h kratší. Na vině budou patrně dvě věci - jednak nepříliš optimalizovaný dekodér (formátu MP3 se přece jen věnuje více lidí i prostoru) a pravděpodobně i výpočetně náročnější dekomprese souboru.





Plánuje Toshiba konkurenta iPodů?
toshiba drive
Dle posledních fám se má za to, že nejnovější miniaturní 0,85" HDD Toshiby poslouží této firmě primárně jako základ pro přenosný MP3 přehrávač, který bude rozměrově menší a lehčí než iPod mini. Novinka Toshiby se má objevit někdy během příštího roku.

toodia_i01.jpg imageTooDis MPal 400F Flash Memory Video Player

Přehrávačů digitálních videosouborů je na trhu pěkná řádka, ovšem přehrávačů vybavených výhradně flash pamětí a nikoliv HDD již tolik nenajdeme. Největší důvod zůstává (a dlouho zůstane) stále týž, ceny flash pamětí ještě pořád nejsou pro uchovávání videa příliš výhodné. Firma TooDis se rozhodla k odvážnému kroku, totiž vydat flash video player, který vydrží na jednu AA baterii i 12 h. Videa se sice musí konvertovat do formátu MMF a samozřejmě optimalizovat na rozlišení 128 x 160 pixelů. Vyrábět se bude v maximálně 1 GB verzi.

1 kilometer Bluetooth link

Extrémní Bluetoothing s dosahem 1 km

Skutečnou inspirací je pro všechny Bluejackery a Bluesnarfery výkon Mikea Outmesguinea, který byl schopen s pomocí zesilovače úspěšně propojit dvě Bluetooth zařízení vzdálená celý kilometr (na jedné straně byl Sony Ericsoon T610, k němuž byla anténa připojena, abychom byli úplně přesní...).