Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

7.2.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
PalmSource dokončil akvizici s China MobileSoft. E-GPS má přinést lepší výsledky lokalizace a navigace v zastavěných částech měst a uvnitř budov. PDA Dell Axim X50v jsou nedostupné v e-shopech Dellu v Belgii a Německu.
O snaze PalmSource vyvinout Palm OS postavený na linuxovém jádře jsme již psali, podle nových informací byla akvizice předního čínského producenta softwaru pro mobilní zařízení a PalmSource dokončena. CEO CMS bude nadále Jiping Wang, který bude podřízený Davidu Nagelovi, prezidentu PalmSource. Získání společnosti China MobileSoft je dalším znakem toho, že se PalmSource (palmOne též) hodlá v budoucnosti spíše zaměřovat na smartphony a komunikátory. Nejdůležitějším a i nejočekávanějším cílem obou společností je vývoj Palm OS systému postaveného na linuxovém jádře, který by zachoval rostoucí oblibu přístrojů řady Treo a dal by se samozřejmě použít i v PDA bez GSM a či jiných komunikačních technologií. I přes vývoj systému postaveného na Linuxu nehodlá PalmSource ukončit práci a podporu systémů Cobalt a Garnet. Podrobněji se problematice věnoval např. PalmInfocenter.

Společnost CPS uvedla systém Enhanced Global Positioning System, zkrácené E-GPS. Výhoda tohoto řešení tkví v tom, že oproti klasické GPS navigaci by mělo dosahovat lepších výsledků právě v těch oblastech, kde se s GPS moc nechytáte - tedy v husté zástavbě nebo dokonce v budovách. Systém je založen na kombinování údajů ze satelitů a pozemních vysílačů mobilních sítí, ať již GSM, CDMA či jiných. Cílem E-GPS je poskytnout vám vždy co nejpřesnější údaje, ať již z jednoho zdroje, nebo kombinací obou. Pokud jste se nacházeli na místě, kde nebyl přímý výhled na nebe, mohli jste použít odhad polohy z dat mobilní sítě, u které je ale největším problémem odchylka, která může dosahovat i několika kilometrů. Bližší informace na webu CPS nebo zde.

Podle BargainPDA nejsou v belgických skladech Dellu Aximy X50v. Důvod nedostupnosti zatím není znám, neví se ani, jak dlouho bude nutné čekat na další zásilku.