Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

13.2.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Svítící stylus a zasunovací synchronizační kabel - Kyocera 7135 k dispozici s balíkem Quickoffice 6.2 - Handspring představuje nový program pro vývojáře - Přetaktujte si svého Axima - Vývoj Java aplikací pro mobilní zařízení čeká další standard
Pokud toužíte po stylovém svítícím stylusu, který zaručeně nikdo jiný z kolegů v kanceláři mít nebude, zavítejte na stránky Hongkongské firmy PDAsia, která se zaměřuje na originální doplňky pro PDA.

Vedle již zmíněného svítícího ukazovátka na stránkách také ještě naleznete stylus 3 v 1, což je kus natolik rafinovaně natvarovaný, že pasuje do několika různých uschovávacích šachet na rozdílných PDA.

Lidem, kteří neustále zápasí na malém stole o místo, případně mají rádi elegantní zlepšováky, se určitě také bude líbit zasunovací synchronizační a nabíjecí kabel.

Společnost Kyocera Wireless se rozhodla, že spolu s jejich komunikátorem Kyocera 7135 se bude ditribuovat balík Quickoffice ve verzi 6.2 od Cutting Edge Software. Tento nástroj obsahuje Quicksheet a Quickword jako zástupce Excelu a Wordu. Dle soudu PDA Street jde o nejlepší řešení dostupnosti těchto dokumentů na Palm OS. Uživatele, kteří potřebují spouštět PowerPointové prezentace budou muset sáhnout po placeném upgradu.

Handspring představil nový vývojářský program, od kterého si slibuje zvýšení počtu dostupných aplikací pro svoje komunikátory Treo ve všech oblastech - komunikace, obchodu i spotřebitelů.

Handspring dále říká, že registrovaní "Treo solution" developeři budou mít přístup k technickým detailům i poznámkám, výuce, online developerskému fóru a dalším technickým, marketingovým a partnerským zdrojům.

Nejrůznějších taktovačů procesorů XScale se nám v poslední době urodilo opravdu bohatě. Další z nich - XScaleCtrl je v jedné ze svých verzí navržen speciálně i pro PDA Dell Axim X5.

Program se nainstaluje do lišty a umožňuje regulovat takt procesoru v rozsahu 100 MHz až 500 MHz. Dle autora se dá 300 MHz Dell Axim X5 přetaktovat až na 400 MHz a 400 MHz Dell Axim X5 až na 500 MHz.

Na světě je již přibližně 50 miliónů mobilů a smartfounů (80 modelů) podporujících stále oblíbenější Javu. Jelikož přístroje mají různé rozlišení displeje i barevnost, ironií osudu se tak javovské programy (jinak zářný vzor všech výhod pevného standardu) rozdrobily na spoustu navzájem nekompatibilních prográmků spustitelných vždy jen na svém "domovském" přístroji. Naštěstí Sun konečně řekl "Dost!" a pro všechny výrobce a vývojáře chystá doufejme už finální standardizaci pro vývoj aplikací i her. Má plnou podoru společností jako je Motorola, Nokia, Research In Motion (RIM), Siemens, Sony Ericsson, Symbian, T-Mobile, Vodafone, NTT DoCoMo a dalších.