Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

14.2.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Přenosný HDD, který si rozumí s paměťovými kartami - Patch pro Palm Tungsten T řešící problémy s digitizérem - Co si lidé myslí o Sony Clié PEG-NZ90 - Nový procesor pro smartfouny i PDA Intel PXA800F (Manitoba) představen


Na těchto stránkách jsou k nalezení informace o zajímavém kusu HW (viz obrázek vlevo) jménem "X' S Drive 2". Jde o samostatný přenositelný HDD s portem USB 2 a kapacitou 20 GB (nabízí se i ve verzích 30 a 40 GB), na jehož LCD displeji si uživatel může přečíst různé stavové informace - např. nabití akumulátorů, volné místo nebo rychlost přenosu z externího média.

Jak je vidět na obrázku, zařízení umí pracovat i s paměťovými kartami - poradí si s typy CompactFlash I i II, SmartMedia, SD a MMC, také zvládne formáty Memor Sticky a Memory Stick Pro.

Palm uvolnil další patch pro uživatele PDA Palm Tungsten T. Chyba, která se vyskytuje pouze na některých zařízeních, souvisí s kvalitou digitizéru, který má u horního okraje displeje problémy s přesností. Problém se týká pouze horních asi 5ti mm, kde displej nereaguje tak, jak by měl. Záplata délky 3 kB je pouze pro uživatele Tungstenu T, jinde se pochopitelně použít nedá - ke stažení zde.

Na webu CNET si můžete přečíst, co uživatelé soudí o posledním PDA s Palm OS od Sony - Sony Clié PEG-NZ90. Celkem 74 % uživatelů toto PDA doporučuje, zbytek ne - přes jeho nesporné kvality bývá přístroji vytýkána především absence Wi-Fi, málo RAM a pomalá práce s kamerou. Někteří vizionáři zde předpovídají, že někdy kolem června letošního roku se objeví nový, téměř identický model, ale s 32 MB RAM.


Agentura Reuters s odvoláním na svoji Hongkongskou pobočku oznámila, že procesor Intel PXA800F (Manitoba) byl oficiálně ohlášen v Asii. Procesor PXA800F byl navržen s ohledem na trend online hraní a videokonferencí. Prvních přístrojů s tímto procesorem se patrně dočkáme již letos, ale hlavní marketingový útok je naplánován na rok 2004.

Společnosti MiTAC a Wistron (Taiwan), Maxon (Korea) i Ningbo Bird a TCLand Legend Group (Čína) jako první ohlásily zájem o tyto nové procesory. Intel také právě jedná s pěti lídry mobilního trhu - společnostmi Nokia, Motorola, Samsung, Siemens a Sony Ericsson. Přestože žádný zatím plánované používání těchto procesorů nepotvrdil, šance na jejich přijetí jsou velké, protože tyto společnosti již nakupují od Intelu flash paměti a další procesory.

Při objednávkách nad 10 000 ks cena 35 USD za čip.