Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

18.2.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Policie v Itálii usvědčila zločince na základě svědectví MMS zprávy - Prohlížeč Opera ve verzi 6.1 pro Sony Ericsson P800 zdarma ke stažení - Rozebraná konzole Nintendo Gameboy Advance SP - Recenze Linuxového PDA Sharp Zaurus C700
Dle této zprávy policie v Itálii dopadla dva zločince, kteří byli uznáni vinnými na základě upozornění v podobě obrázku odeslaného ze smartfounu vybaveného digitálním fotoaparátem.

Chmatáci měli tu smůlu, že narazili zrovna na takto vybaveného trafikanta, který je oba svojí Nokií vyfotil po tom, co pojal podezření, že jejich okounění kolem krámu není jen tak náhodou.

Oba dva mládenci, kteří již ve svých 20ti letech měli prsty i v jiných krádežích, dostali po půl roce.

Majitelé smartfounů Sony Ericsson P800 si mohou zdarma stáhnout prohlížeč Opera pro Symbian OS. S novou verzí 6.1 má mít Opera implementovanou technologii Small-Screen Rendering (SSR), která by měla eliminovat největší dosavadní problém kapesních zařízení při webovském browsení - malý displej.

Díky SSR Opera 6.1 přeformátuje stránky navržené pro desktopy a přizpůsobí je zobrazení na menší displej, čímž odstraňuje velmi nepopulární nutnost horizontálního scrollingu.

Prohlížeč podporuje tyto standardy: HTML 4.01, ECMA-252 2nd a 3rd ed., JavaScript 1.5, XHTML 1.0/1.1, XHTML Basic, XHTML MP, CSS 1 a 2, CSS MP, WML 1.3, WCSS, cHTML, HTTP 1.0 a 1.1, SSL 3/TLS 1.0 a Unicode (UTF-16). Více informací a link zde.

Na stránkách webu modtown se objevilo preview nové konzole od Nintendo s názvem Gameboy Advance SP. Nenechte se zmást fotkou vlevo, soudě podle srovnávací fotografie s mobilem (viz link) je přístroj poměrně malý.

Vedle zběžného popisu přístroje i jeho možností nechybí ani několik MPG souborů zobrazujících GB v akci - tj. při hře. Většina zde přítomných fotek ukazuje, jak vypadá tato konzole zevnitř.

Nintendo Gameboy Advance SP se bude prodávat za 129 USD a bude k dispozici ve třech barvách - Platinum, Onyx Black a Azurite Blue.

Zajímavou recenzi PDA s názvem Sharp Zaurus C700 (Linux OS) se spoustou fotek naleznete na stránkách The Gadgeteer. Z jeho technických specifikací stojí za zmínku především relativně použitelná klávesnice, výborný displej a výdrž přibližně 3 hodiny.