Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

5.3.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
GS Microdrive chystá disky od kapacit 2,4 GB pro CF II slot - SanDisk bude nabízet od května za 135 USD paměťové karty Memory Stick s funkcí "Select" o kapacitě 256 MB - Kapesní model termální tiskárny s infraportem - Speciální verze digitálního fotoaparátu Veo Photo Traveler pro Dell Axim X5
Společnost GS Microdrive se brzy chystá přijít na trh s 1" disky kapacity 2,4 GB, které podobně jako IBM Microdrive používají interface Compact Flash Type II. Vzhledem k tomu, že chytlavý název "Microdrive" je již zadán IBM, GS Microdrive se rozhodla svoje HDD nazývat Magicstor. Přestože cenová politika zatím není známa, očekává se cena 230-250 USD.

Produkce začala koncem února, někdy kolem září se plánuje výroba 150 000 kusů měsíčně. První jednotky (tedy spíše první stotisíce jednotek) budou směřovat do skladů taiwanských, čínských, malajských, korejských a singapurských OEM - kolem května by se měly objevit v běžném prodeji. Společnost dále plánuje vydat modely kapacit 3,6 GB a 4,7 GB koncem roku 2003.

Disky s 4200 RPM potřebují 250 mA při zapisování a 18 mA ve standby módu. Odolnost proti šoku do 175 G. Dle GS Microdrive byly použity součástky japonských výrobců.

SanDisk bude nabízet od května za 135 USD paměťové karty Memory Stick s funkcí "Select" o kapacitě 256 MB. Půjde vlastně o dvě samostatné banky po 128 MB s přepínačem. 128 MB tvoří strop pro standard Memory Stick, větší kapacity jsou již doménou Memory Stick PRO.

Společnost Brother nabízí v Anglii kapesní model termální tiskárny s IrDA o rozměrech 100 x 160 x 17,5 mm. Za cenu 380 EUR tak můžete pro svoje Pocket PC získat tiskárnu miniaturních rozměrů vážící pouhých 300 gramů.

PDA Dell Axim X5 již umí spolupracovat s digitálním fotoaparátem Veo Photo Traveler firmy Veo.

Přestože je Axim X5 Pocket PC, originální Photo Traveler pro Pocket PC s ním nespolupracoval. Šlo o problém spíše fyzický, než technologický - Dell má hlubší Compact Flash slot, fotoaparát do něj zcela nepasoval, a tak se uživatelé Aximu X5 dočkali speciální verze.