Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

10.3.2003, Pavel Bureš, článek
Krátce ze světa PDA
Paměťové karty CompactFlash kapacity 6 GB ohlášeny - Vysoce kvalitní záznam zvuku na Pocket PC - FatFinger, zajímavá alternativa pro vkládání textu na Palm OS - Freewarový převaděč obrázků a textů pro Palm OS - Závody aut na minovém poli - Programujeme pro Pocket PC



Po variantách 1,5 GB, 2 GB a 3 GB ohlásila společnost Pretec paměťovu kartu typu CompactFlash v kapacitě 6 GB, cena zatím neoznámena.

Pokud uživatelé Pocket PC potřebovali doposud nahrát nějaký zvuk, měli u naprosté většiny přístrojů jedinou možnost - využít služeb vestavěného mikrofonu. Firma Core Sound tento neutěšený stav naštěstí změnila. Jejich karta ve formátu CompactFlash nabízí digitální - optický a S/PDIF koaxiální vstup. PDAudio karta je k mání i s balíkem "PDAudio Recorder Software".

PDAudio lze používat s PDA s OS Windows CE/Pocket PC 2002 nebo Linux a také s notebooky a desktopovými PC s OS Windows 2000, Windows XP a Linux.


Dle webu Mobigeeks patrně mnoho lidí začne na Palmech brzy používat aplikaci FatFinger. Oproti Graffiti znakům a softwarové klávesnici je výhoda FatFingeru jednoznačná - pohodlně mohou psát i lidé s velkými prsty. Program lze využít všude, kde se zadává text (nemusí to být jen vestavěné aplikace). Tvůrci tvrdí, že se jedná o nejrychlejší a nejpohodlnější způsob zadávání textu, uvidíme.

Na stránkách společnosti Mayetic se můžete dočíst o programu Vikao umožňujícím přenést text nebo obrázky z PC do PDA. Díky této praktické freeware aplikaci mohou všichni majitelé kapesáku pracovat s daty programů na stolním počítači rychle a jednoduše. Nejdřív se vybere exportovaný soubor, který se následně umístí do schránky. Při další synchronizaci Vikao automaticky provede převod dat. Do Palmu lze zkonvertovat většinu známých formátů, např. Word nebo PDF soubory, mapy, databáze, grafiku apod.

Ze serveru Mobile2Day si můžete stáhnout hru Mikhs Rally 1.3, což je kombinace automobilového simulátoru a akční hry. Co se určitě námětu upřít nedá je originalita - závodíte po zaminovaných cestách. Podmínkou je barevný displej, stahujte zde.

Pokud programujete pro kapesní systémy, třeba pro Pocket PC, jistě mi dáte za pravdu, že je velmi praktické výtvory nejdříve potestovat na desktopu a již zde odhalit největší nedostatky. Určitě Vás pak potěší zpráva, že Microsoft zahrnul emulátor Virtual Pocket PC do vývojového balíku Visual Studio .NET 2003.

V příští verzi se možná dočkáme simulátoru Smartphone Edition. PPC Emulator má být vysoce kvalitní program běžící jako izolovaný proces na PC. Plnou implementaci Pocket PC podporuje SQL-CE přes ADO.NET. Více na MaximumPDA.