Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

4.4.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Jarní obleva cen u Fujitsu Siemens Computers - K PDA Dell Axim X5 64 MB CompactFlash paměťová karta zdarma - Diagnóza pacientů přes internet s pomocí PDA a systému WebMed Technology - Sháníte v Rusku mobilní telefon? Svlékněte se... - Platforma Pocket PC v Japonsku na vzestupu
Jarní obleva cen u Fujitsu Siemens Computers

Ke dni 2. 4. 2003 společnost Fujitsu Siemens Computers výrazně snížila ceny vybraných produktů. Pod magickou hranicí 20 000 Kč i s daní se nyní prodává kapesní počítač Pocket LOOX 600 (16 350 Kč bez DPH). Jako všechna PDA, tak i kapesní počítač Pocket LOOX se snaží slučovat všechny užitečné funkce a možnosti moderního PDA v designově zdařilém provedení za atraktivní cenu (v posledním kvartále minulého roku se v ČR prodalo přes 700 kusů).

K PDA Dell Axim X5 64 MB CompactFlash paměťová karta zdarma

Zatímco v zahraničí se člověk dozví, že ke každému zakoupenému Aximu obdrží jako pozornost 64 MB CompactFlash paměťovou kartu, česká verze se tváří jakoby nic a tutéž kartu (kapacitně, výrobce zde sice není uveden, pravděpodobně ale bude tentýž) Vám nabídne za 2688,- bez DPH.

Diagnóza pacientů přes internet s pomocí PDA a systému WebMed Technology

Vše začalo tím, že jedna zahraniční pacientka musela dojíždět na pravidelná vyšetření za svým doktorem, cesta ale byla velmi drahá a šlo pouze o vizuální kontrolu, proto někoho z rodiny napadlo: "A proč jenom neposlat obrázek emailem?". Od tohoto prvního nápadu byl k realizaci již jen krůček.

Systém momentálně pracuje tak, že sestra s digitálním fotoaparátem vyfotí místo na těle, které je třeba zkontrolovat a odešle bezdrátově přes GPRS s pomocí PDA. Sestry mohou během dne navštívit mnoho pacientů, následné probrání a vyřízení fotografií doktorem je otázkou minut a navíc to šetří lidem spousty nepříjemností (např. těžce pohybliví lidé se nemusí obden kodrcat k doktorovi). Jinak řečeno, za stejný čas stihne doktor prostudovat několikanásobně více obrázků, než kolik by za stejný čas stihl pacientů.

Systém je nezávislý na platformě (web-based), což znamená, že pracuje s libovolným PDA.

Inu pokrok je pokrok, těšíme se na první svépomocnou operaci přes internet... =)

Sháníte v Rusku mobilní telefon? Svlékněte se...

Téměř bulvární zpráva dorazila z Ruska - velmi neobvyklý způsob propagace svého zboží si zde zvolila místní firma obchodující s mobily - dle této zprávy byl v rámci oslav příchodu jara na poutač u jednoho obchodního střediska (umístěného co by kamenem dohodil od Kremlu) nápis: "Kdokoliv, kdo přijde první jarní den nahý mezi 9:50 a 10:15 dostane telefon Motorola ". Věc měla ale malý háček, přístrojů bylo pouze 20.

Chtivý dav nudistů i čumilů se zde začal shromažďovat již od 7:00. Později firma skutečně splnila, co slíbila a prvních 20 naháčů si následně opravdu odneslo zaslouženou odměnu.

Platforma Pocket PC v Japonsku na vzestupu

Společnost Dataquest tvrdí, že platforma Pocket PC v Japonsku posílila tržní podíl z 16,3 % v roce 2001 o dalších 12 % během roku 2002 na celkových 28,3 %.