Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

29.4.2003, Pavel Bureš, článek
Krátce ze světa PDA
Mobil s fotoaparátem o rozlišení milion pixelů. Nový Jabber a TealMaster hack pro Palm OS5. Mobil v SD kartě od Siemensu ještě letos.
Agentura Reuters uvedla, že společnost NTT DoCoMo začne v nejbližších dnech prodávat mobilní telefon s vestavěným fotoaparátem o rozlišení milion obrazových bodů. Nová nabídka operátora zahrnuje celkem 6 přístrojů, ale jen tři z nich disponují tak vysokým rozlišením.



Nová verze Instant Messaging clienta Jabber 1.3 je napsána v jazyce J2ME, lze ji tedy používat na Nokii 7650, Nokii 3650 a SE P800 a na Palm OS přístrojích. Jabber 1.3 bude k dispozici ve dvou verzích, Basic a Pro. Verze Basic je zdarma, podporuje komunikaci v systémech ICQ, MSN a AIM. Verze Profesional používá kompresi dat, automatická připojování a také 128 bitové šifrování. Bližší informace zde.


Na TealPointu si můžete za 9,95 USD objednat verzi 2.1 TealMaster hack optimalizovaný pro Palm OS5. Celý program byl od verze pro starší systémy a procesory plně přepracován, žádných problémů bychom se tedy dočkat neměli. Dále se tomuto programu věnoval InfoSync.




Pro majitele PDA a dalších zařízení se slotem na SD karty, kde mohou přijít komunikační schopnosti vhod, je určena GSM/GPRS karta od Siemensu. Doplněk se jmenuje CF45 (Compact Flash verze) se v Evropě bude prodávat do konce roku za cca 270 Euro, není známo, jestli a v kolik nákladech bude dostupná v USA. Na stránkách Siemensu se zatím dozvíte podrobnosti jen o CF modulu, pravděpodobně chce výrobce připravit vhodné podmínky pro uvedení, prototyp karty nemusí být také hotov, není jednoduché vtěsnat všechny potřebné součásti mobilního telefonu do karty této velikosti. Informaci přinesl Brightand.