Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

16.6.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Sony chystá displej umožňující vnímat uživateli reálné doteky - Hitachi G1000, první Pocket PC s vestavěnou miniklávesničkou - Další informace o Palm OS komunikátoru Handspring Treo 600

Sony chystá displej umožňující vnímat uživateli reálné doteky

Společnost Sony připravuje pro spotřebitelský trh nový typ dotekového dispeje, který údajně poskytne uživatelům regulérní vnímání dotekem. Tento vjem by měl přinést takřka dokonalou hmatovou odezvu - třeba u stisknuté virtuální klávesy. Displej by se měl objevit v PDA, i v běžných spotřebičích, první vlaštovky se očekávají již koncem tohoto roku.

Displej byl vyvinut společně Sony Computer Science Laboratories, Inc. a Sony EMCS Corp. (dceřinná společnost dohlížející na domácí produkci). Panel vytváří dojem čití s využitím tzv. piezoelektrického efektu, kdy krystaly pod napětím vibrují. Piezo-vibrace běžně potřebují elektrické napětí kolem 300 V, což je na poměry panující u přenosných zařízení trochu příliš, naštěstí se Sony EMCS podařilo zdokonalit tuto technologii tak, že nyní stačí k podobnému efektu pouhých 10 V.

Hitachi G1000, první Pocket PC s vestavěnou miniklávesničkou

Mezi klíčové vlastnosti tohoto pohledného přístroje patří zejména CPU Intel XScale na 400 MHz, integrovaný otočný digitální fotoaparát s rozlišením VGA a již zmíněná klávesnička. Na druhou stranu, přístroj má pouze 32 MB RAM, váží 238 g, vydrží pouze 2,5 h hovoru a vypadá to, že SD/MMC slot bude pravděpodobně bez podpory SDIO, jinak řečeno, Hitachi G1000 zvládne pouze jediný způsob bezdrátového připojení (tedy pokud nepočítáme IrDA).

Dostupnost je sice stanovena na červen 2003, ovšem přístroj si rozumí pouze se sítěmi standardu CDMA, takže se maximálně můžeme potěšit pohledem na jeho technické specifikace.

Další informace o Palm OS komunikátoru Handspring Treo 600

K základním známým technickým detailům komunikátoru Handspring Treo 600 uvedených v tomto článku se přidávají další známé informace - mluví se o tom, že nové Treo 600 bude mít rozlišení displeje stejné jako předchozí komunikátory (tedy 160 x 160), na ARM jádře založený procesor s pracovní frekvencí 133 MHz a také by se tu měl objevit prohlížeč s podporou JavaScriptu.