Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

7.11.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Microsoft doufá ve 100 milionů prodaných Windows Mobile přístrojů do konce roku 2007 - Firmy chtějí mobilní telefony a smartphony bez digitálních fotoaparátů - Orange představuje komunikátor Orange SPV 2020 - Veo uvádí 1,3 Mpix digitální fotoaparát v SD formátu
Microsoft doufá ve 100 milionů prodaných Windows Mobile přístrojů do konce roku 2007

Společnost Microsoft si klade za cíl prodat přesně 100 000 000 kusů Pocket PC a smartphonů během příštích tří let, tedy do konce roku 2007. Tento cíl firmě stanovil CEO Steve Ballmer a má se za to, že majoritní podíl z tohoto počtu budou tvořit právě MS Smartphony.

Samsung i700Firmy chtějí mobilní telefony a smartphony bez digitálních fotoaparátů

Najít na dnešním trhu smartphone neobsahující vestavěný digitální fotoaparát není věru lehký úkol, protože je výrobci do podobných přístrojů až na vzácné výjimky poměrně pravidelně umisťují. Jak je spokojený uživatel, tak jsou naštvaní korporátní zákazníci, pro které je vybavení zaměstnanců těmito přístroji často nepřijatelná volba - bojí se o firemní tajemství.

Kupříkladu operátor Verizon Wireless prozradil, že polovina jeho zákazníků nepovoluje fotoaparát ani v kanceláři a takový zákazník těžko pořídí svým zaměstnancům smartphony s digitálem.

Pro operátory jsou v této situaci smartphony značné dilema - na jedné straně mají zájem o lidi generující další zisky třeba za posílání MMS zpráv, ale na straně druhé je také velmi interesuje prodávat velké počty těchto přístrojů firmám.

Dle hesla "Náš zákazník, náš pán" se zatím řídí Samsung připravující model Samsung SPH-i700 bez vestavěného digitálního fotoaparátu a také operátor Sprint PCS započal rozhovory s palmOne o možné produkci Trea 600 bez tohoto doplňku. Někteří zákazníci situaci vyřešili tím stylem, že prostě přešli k alternativním přístrojům, které podobné hračky standardně neobsahují, příkladem budiž třeba produkty z řady RIM BlackBerry.

Orange představuje komunikátor Orange SPV 2020

I operátor Orange přispěchal s vlastní variací na komunikátor mmO2 XDA II, která samozřejmě obsahuje do puntíku stejné vlastnosti jako originál - Windows Mobile 2003, Bluetooth, vestavěný digitální fotoaparát, 400 MHz CPU, triband GSM, 64 MB RAM, SDIO slot a i ostatní parametry XDA II nalezneme na svém místě. Cena byla zatím stanovena pouze pro Dánsko, odpovídá však přibližně 600 USD.

Veo uvádí 1,3 Mpix digitální fotoaparát v SD formátu

Veo Photo Traveler 130S určený pro SD sloty Pocket PC (+ komunikátorů) disponuje rozlišením 1,3 Mpix, podporuje běžnou JPEG kompresi a k mání je za 100 USD. V zahraniční distribuční síti se doplněk objeví přibližně od poloviny letošního listopadu. Zařízení 130S stačí k běhu již Pocket PC 2002 a lze s ním také pořizovat videonahrávky.