Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

12.2.2004, Pavel Bureš, článek
Krátce ze světa PDA
Když GPRS nejede... - Motorola A630 s flipem a klávesničkou, smartphone nebo komunikátor? - Další vlaky s Wi-Fi - Screenshot Palm OS Cobalt
Když GPRS nejede...

U společnosti Eurotel došlo dne 10. února od 18:30 do 19:30 k výpadku GPRS na téměř celém území České republiky, ušetřena byla Praha a blízké okolí. Závada vznikla v souvislosti s rekonfigurací sítě v noci z 9. na 10. února a projevila se až po 12 hodinách začátkem večerní špičky výpadkem na nově instalovaném ethernet switchi. Redakce Světa PDA oceňuje rychlé odstranění problému a informovanost operátorů infolinky, která nebývá (zvláště u lokálních výpadků) pravidlem.

Motorola A630 s flipem a klávesničkou - smartphone nebo komunikátor?

Společnost Motorola pracuje na zařízení unikátního vzhledu, jež zaujme zejména dobře vypadající klávesnicí a elegantně působícím designem. Přístroj bude obsahovat digitální fotoaparát, externí displej a klávesničku ve stylu Nokií 9xxx. Motorola prozradila, že půjde o handheld založený na platformě Windows Mobile, ale blíže nespecifikovala, zda to bude Pocket PC či Smartphone.

Další vlaky s Wi-Fi

Dobré zprávy osobám často cestujícím na trase Paříž - Londýn vlakem přináší firma Eurostar - ohlásila totiž, že právě spustila testovací provoz služby, jež zákazníkům nabízí možnost připojit se za jízdy vlakem na internet přes Wi-Fi. Spojení zajišťuje satelitní operátor GNER a je zatím k dispozici pouze pro cestující 1. třídou. Tak co České Dráhy, necháme se inspirovat?

Screenshot Palm OS Cobalt

Není sporu o tom, že jednou z největších událostí posledních měsíců bylo dokončení operačního sysému Palm OS další generace, který nadále nebude nazýván Palm OS 6, ale Palm OS Cobalt. Jak se sami můžete přesvědčit ze screenshotu níže, vizuální změny základního rozhraní jsou minimální, velké změny se ale odehrály pod povrchem - konečně přichází podpora multithreadingu, multitaskingu, multikonektivity, dostatečného množství RAM i ROM (maximální velikost nově stanovena na 256 MB), antialiasingu, průhlednosti a displejů takřka libovolné velikosti. Bohužel, celá řada vtíravých otázek zůstane ještě pro příští 2 - 3 měsíce nezodpovězena, protože teprve tehdy můžeme nejdříve očekávat první zařízení na Palm OS Cobalt běžící.