Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

25.2.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Toshiba ohlašuje hardwarový MPEG4 codec pro handheldy - Texas Instruments představuje architekturu OMAP 2 - První smartphone Panasonicu běžící na Series 60
Toshiba ohlašuje hardwarový MPEG4 codec pro handheldy


Společnost Toshiba ohlásila MPEG4 codec (enkodér/dekodér) navržený vedle zpracování videa i pro urychlení 3D grafiky u mobilní techniky. Dle slov firmy podporuje čip T4G (TC35285XBG) i práci s texturami a další speciální efekty, které mají údajně velmi významně vylepšit kvalitu grafiky u handheldů.


Většina dnešních přístrojů (typicky mobily) používají pro rendering hlavní CPU, což zvyšuje zátěž a poskytuje při rozumném zachování rychlosti pouze nepříliš pokročilé funkce. T4G má zvláštní sekci pro zpracování 3D grafiky, JPEG kodek pro max. 2 Mpix digitální fotoaparát a výstup na max. QVGA displej. Čip taktovaný na 125 MHz vyžaduje přísun 170 - 230 mW (jen grafika - video) a obsahuje pro práci s grafikou 20 Mbits DRAM. Bude se vyrábět v 3,0 V, 2,5 V a 1,5 V verzi. První testovací kusy pro obchodní partnery se objeví během 2. čtvrtletí, masová produkce pak začne o několik měsíců později.

Texas Instruments představuje architekturu OMAP 2

Firma TI se na akci 3GSM pochlubila světu se svojí nejnovější procesorovou architekturou nazvanou OMAP 2. Další verze OMAP je obecně navržena pro ještě větší rozšíření schopností budoucích smartphonů a handheldů (integrované digitální fotoaparáty do rozlišení až 6 Mpix., interaktivní 3D hry, digitální video, podpora Hi-Fi hudby, příjmu analogového i digitálního TV vysílání, vysokorychlostní bezdrátové konektivity i barevných displejů rozlišení většího než VGA). Hráče a multimediální fanoušky potěší 4x rychlejší zpracování videa a nárůst výkonu u 3D grafiky 40x na nějaké 2 miliony vykreslených polygonů za sekundu. Podporovány budou tradičně Windows CE 3.0+, Palm OS, Symbian OS, Linux a další operační systémy.

TI již představila i první OMAP 2 procesory, jedná se o OMAP2410 a OMAP 2420, které se ještě letos mají dočkat nasazení do praxe, další podrobnosti viz web OMAP 2 těmto čipům věnovaný.

První smartphone Panasonicu běžící na Series 60

I společnost Panasonic se rozhodla, že přijde na trh s vlastní verzí Series 60 smartphonu, který ponese jméno Panasonic X700. Oznámení odhaluje, že půjde o véčkový triband GSM/GPRS model s vestavěným digitálním fotoaparátem rozlišení VGA, LCD displejem zobrazujícím 65536 barev a nebude chybět ani Bluetooth, slot pro paměťová média typu miniSD a obvyklá sada funkcí voláním počínaje a emaily konče.