Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

5.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Speciální edice herní konzole Game Boy - Nokia 8310 pro Jamese Bonda - Exoskeleton snižující 34x pocit zatížení - Překládací robot se syntézou řeči
Speciální edice herní konzole Game Boy

Světoznámá kapesní herní konzole Game Boy firmy Nintendo se dočkala i své verze pro děvčata. Zařízení označené tentokrát jako Game Boy Advance SP Girl's Edition se liší jedinou věcí - výrazně růžovou barvou obalu přístroje.

Nokia 8310 pro Jamese Bonda


Italská firma Endocaustica nabízí mobilní telefon Nokia 8310 upravený pro špionážní účely. Jde o to, že obdržíte 2 čísla, jedno pro normální používání a druhé pro špionáž. Když zavoláte na ono speciální číslo, mobil nezvoní ani nevibruje, setrvává naoko ve standby módu, prostě se tváří jakoby nic a přitom umožňuje druhé straně naslouchat, co se děje kolem mobilu.


Exoskeleton snižující 34x pocit zatížení

Pokud s sebou neustále taháte spoustu vybavení (ať již kvůli práci či zábavě), notebook, mobil, záložní akumulátory a další věci, může pro Vás být zajímavou přenášecí inspirací Exoskeleton vyrobený výzkumníky na univezitě v Berkeley a nazvaný Lower Extremity Exoskeleton - BLEEX, který se sestává z kovových nohou, jež se namontují na ty živé. Vedle toho, že osoba vypadá s tímto kusem příslušenství jako z filmu Terminátor, jí to umožní nést 50 kg těžký Exoskeleton a 35 kg zátěže a přitom mít pocit, že nese asi 2,5 kg.

Překládací robot se syntézou řeči

Na Tokijském letišti Narita si mohou cestující "najmout" zařízení, které jim poslouží jako inteligentní překladač - roboti jménem Papero (PArtner-Type PErsonal RObot) zde totiž překládají mezi anglickým a japonským jazykem. "e-Navi," jak se vlastní technologie jmenuje, obsahuje na 50000 japonských a 25000 anglických slov a údajně se vyrovná i s akcentem, slangem a dokonce ani nevyžaduje, aby osoba předem prošla procesem pro rozpoznání charakteristiky jejího hlasu. Zájemce o překlad prostě promluví na zařízení a o vteřinu později zná překlad.

Přístroje slouží také jako mobily a obsahují data o lokálním letišti i místního papírového průvodce. Za vším, tedy rozeznáváním, překladem i syntézou hlasu, stojí firma NEC. Po tom, co roboti Papero předvedli, že si skvěle poradí s překladem, vznikla i PDA verze, která si od robotů "půjčuje" mozek i hlas a pracuje na libovolném Pocket PC. Dalšího nasazení se máme dočkat u mobilních telefonů.