Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

8.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Holografický displej Hitachi - Je budoucnost mobilní komunikace v radarovém vysílání? - Kapesní sonar a hledač ryb - Skutečná 5.1 Surround Sound sluchátka
hitachi_hologram.jpgHolografický displej Hitachi

Člověk dost dobře nemůže začít psát o holografickém zobrazování a nevzpomenout při tom na patrně nejslavěnšjí scénu, ve které R2-D2 ukazuje Luke Skywalkerovi a Obi-Wan Kenobimu holografickou zprávu od princezny Organy. Tak něco podobného umí i zařízení Hitachci pojmenované Transpost umožňující 360stupňové prohlížení obrazu složeného pouze ze světla, a to prosím bez jakýchkoliv brýlí.

Zařízení má zatím jednu drobnou nevýhodu, kterou je velikost 2 m kiosku s obvodem 40 cm. Transpost umí oskenovat předmět a zobrazit jeho 3D obraz v reálném čase. Systém dává vzniknout 3D obrazu s použitím složitého systému světelných zdrojů a odrazových ploch.

Radar.jpgJe budoucnost mobilní komunikace v radarovém vysílání?

Badateli Ali Hajimiri z Caltechu (California Institute of Technology) se podařilo s použitím revolučních designových technik vytvořit první radar, jehož elektronika se nalézá na jednom chipu. Zajímavější částí zprávy je, že chip běžící na 24 GHz by mohl velmi výrazně změnit například styl práce dnešních mobilních telefonů. Výhoda má spočívat v tom, že signál bude zaměřen jedním směrem a vlny nebudou vysílány do všech směrů, jak je dnes zvykem, což povede ke zvýšení rychlosti datových přenosů až o několik řádů (!). Sám tvůrce Ali Hajimiri vše přirovnává k malému satelitnímu přijímači a dodává, že tento chip je proti dnešnímu mobilnímu telefonu něco jako laser proti 100 W žárovce.

Kapesní sonar a hledač ryb

fishfinderDigitální věk zavítal i do oblasti, kde bych to popravdě příliš nečekal, totiž do rybaření. Lokalizátory ryb jsou pro lovce vybavené lodí již nějaký čas známým kusem příslušenství, ovšem v takto kapesním vydání a navíc pro suchozemské rybáře, se ještě nic podobného neobjevilo. Lokátor Humminbird Smartcast RF30 s pokrytím 90° tvoří 2 navzájem bezdrátově komunikující části - malá sonda umístěná na vlasci a náramkový přijímač, na jehož displeji rybář může v reálném čase zjistit, co se děje pod vodou.

Zařízení použitelné s libovolným prutem umí zjistit rybu do vzdálenosti 25 m, podá infromaci o tvaru dna a také varuje před ponořenými předměty, za které by se mohl případně chytit háček. Černobílý podsvícený displej má rozměry 22 x 33 mm a rozlišení 128 x 64 pixelů. Zařízení je samozřejmě vodotěsné a dokáže na sadu AA baterií podávat informace po dobu až 25 h.

Tento pro jistou skupinu lidí jistě nanejvýš praktický doplněk ale najde své využití i jinde - když někdo potřebuje zjistit, kde je jaká hloubka a kudy se tedy nejlépe přebrodit (pěšky i v autě), jak moc je bažinatý terén, jestli má soused v bazénu na ochranu před dotěrnými koupelechtivci skutečně piraňu, jak veřejně roztrušuje a třeba pracovník na přehradě jistě ocení možnost rychle zjistit stupeň zanesení.


Cena Humminbird Smartcast RF30 je 215 AUD, rybáři, více informací najdete zde.

Skutečná 5.1 Surround Sound sluchátka

Sluchátka Mentor Surround Sound používají technologie, jež obklopí každé ucho člověka 6 nezávislými komorami, což vytváří dojem, že zvuk přichází z daného směru. Lze je připojit k prakticky libovolnému zařízení - k PC, Mackovi, DVD přehrávači, herní konzoli, digitální TV atd.

Frekvenční rozsah je 20 Hz - 20 kHz, citlivost 103 dB a impedance (front, centre a surround) 32, 16 a 8 Ohm. Sluchátka jsou dostupná ve dvou provedeních - Professional (330 g) a DeLuxe (140 g) pro maximální přenositelnost. Více informací o vlastnostech i ceně viz web výrobce.