Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

10.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Zlatý stylus pro náročného uživatele - Hodinky zahánějící komáry - Nejrychlejší SD karta? - Nejmenší single-board počítač na světě jménem "Pavouk"
Zlatý stylus pro náročného uživatele

Web Metal Styli zabývající se, jak již název napovídá, prodejem nejrůznějších kovových stylů, má ve své nabídce dokonce i styly ze zlata, jejichž cena dle verze a provedení kolísá od 30 - 90 USD. Vlastní špička samozřejmě zůstává plastová, takže poškrábání displeje opravdu nehrozí. Pokud přemýšlíte o nějakém tom originálním dárku pro PDAčkaře, pak máte jedinečnou příležitost...

Mosquito Watch imageHodinky zahánějící komáry

Již brzy vystřídá vánice žhavé slunce a lidé opět vystaví větší část svého těla krvelačným tvorům, jež jim do slova a do písmene budou pít krev. A přitom je řešení tak jednoduché! Pro klidné podvečerní posezení venku s přáteli příště postačí, když si někdo ze společnosti pořídí tyto neobvyklé hodinky (na stránce se dozvíte i na jakém principu pracují).

Nejrychlejší SD karta?


S údajně nejrychlejší SD kartou na světě tentokrát přichází firma Kingmax. Průměrná rychlost při práci činí v průměru 9 MB/s (60x), což dnes již není vcelku nic vyjímečného. Ne že by snad šlo o špatný výsledek, ale jak dobře víme, marketingová oddělení firem se slovy začínajícími na "nej-" vůbec ráda plýtvají. Nejrychlejší SD kartou se chlubí i SimpleTech a několik dalších tvůrců, takže pak někomu věřte...

Nejmenší single-board počítač na světě jménem "Pavouk"


Honba za co nejmenšími přístroji pokračuje i na poli single-board computerů (SBC), kde se firma General Micro Systems právě pochlubila se svým konceptem miniaturního počítače označeného přiléhavým jménem "Spider" - "Pavouk."

Celá jednotka zabírá plochu o 30 % menší, než kolik činí plocha běžné kreditky a k běhu jí stačí 4 W energie. Mezi nejzajímavější věci, které na přístroji nalezneme, patří bezesporu 2 Ethernet porty, 256 MB DDR SDRAM a 256 kB L2 cache. Pokud bude řeč o větších objednávkách, pak ceny začínají na 300 USD za slabší (400 MHz) verzi. Z Flashe lze nabootovat dva různé operační systémy: VxWorks-Tornado II a Linux.