Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

16.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Speciální satelit pro majitele přenosných TV tunerů - Startrekovský multijazyčný překladač "Phraselator" určený pro armádu - Inteligentní roboti do 5 let - Další sraz příznivců PDA na obzoru
Speciální satelit pro majitele přenosných TV tunerů

Jihokorejský SK Telecom a Toshiba společně umístili na orbitu satelit, jenž umožňuje majitelům smartphonů a mobilních auto-TV tunerů přijímat přibližně na území Japonska a Jižní Koreje televizní vysílání. Satelit přenáší více než 100 kanálů, i ten nejnáročnější konzument tedy má z čeho vybírat.

Startrekovský multijazyčný překladač "Phraselator" určený pro armádu

Spousta zajímavých PDA hraček je k nalezení v armádě, kde ale přístroje nejsou příliš na očích veřejnosti a málokdo tak ví o jejich existenci. Jedním z nich je i Phraselator (připomínající obrněné PDA). Jde o jednosměrný překladač vybavený SD slotem a určený zejména pro vojáky v poli, kterým umožňuje spolehlivě operovat i na cizím území. Na SD kartu se vejde nějakých 30 000 frází užitečných pro strážce zákona, při první pomoci a samozřejmě moderním válčení.


Zařízení pracuje tím způsobem, že voják řekne v English nějakou větu (třeba "Stop at this checkpoint" - "Zastavte se na této značce") a maximálně o vteřiny později jednotka promluví ve zvoleném jazyce - arabském, korejském nebo třeba Urdu a Paštu atd. Zatím bylo těchto překladačů rozdistribuováno asi na 600.

Inteligentní roboti do 5 let

Japonský gigant na poli spotřebitelské elektroniky, společnost Sony, se chystá otevřít laboratoř, kde budou vyvíjeni inteligentní roboti. Sejít se tam má několik mimořádných vědeckých mozků z celého Japonska. Jeden z manažerů firmy vyjádřil naději, že se do 5 let objeví roboti komunikující natolik inteligentně, že budou k nerozeznání od člověka. Jako malou ukázku svých schopností Sony sestrojilo robota jménem Qrio, který umí dirigovat orchestr - na obrázku je tokijská symfonie hrající pod jeho taktovkou Beethovena.

Další sraz příznivců PDA na obzoru

Další ze srazů příznivců Palm OS i Pocket PC strojů se má opět odehrávat v restauraci Karavela, a to ve středu 31.3.2004 od 19:00.

Změna data i hodiny zahájení vyhrazena, v případě vážného zájmu doporučujeme napsat si o aktuální informace na mail miroslav.palounek@tiscali.cz.