Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

5.4.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Sony Clié PEG-UX50 zevnitř - palmOne snižuje cenu Tungstenu C - Olympus DM-10, digitální záznamník hlasu - NEC a baterie dobíjející se za 30 sekund

Sony Clié PEG-UX50 zevnitř
Tungsten C
Jednomu ze zahraničních kolegů se podařilo ukořistit obrázek (bohužel pouze této velikosti) Sony Clié PEG-UX50 bez vnějšího obalu. Podle nazelenalé barvy vlevo se dá soudit, že jde o stánek Sony, takže podle všeho nejde o ubohou oběť nějakého zvědavého majitele, ale nějaký prezentační kus firmy.

palmOne snižuje cenu Tungstenu C

Společnost palmOne snížila cenu svého modelu Tungsten C o 100 USD, což znamená, že z bývalých 499 USD byla zredukována na nynějších 399 USD. Mimochodem, 399 USD je cena navržená, takže se samozřejmě dají porůznu najít kusy i výrazně levnější. Kdykoliv palmOne sníží cenu některého ze stávajících modelů, vždy se vyrojí spekulace o tom, že náhrada je na cestě...

DM10_T.jpgOlympus DM-10 - Digitální záznamník hlasu

Firma Olympus se chystá uvést na trh digitální hlasový záznamník označený jako DM-10. S přístrojem lze pořizovat záznamy v DSS (Digital Speech Standard) a WMA (Windows Media Audio) v délce 4 - 22 h dle kvality a kodeku. Cena se bude pohybovat kolem 200 USD. Je zajímavé, že se i dnes, v době, kdy za tuto cenu pořídíte PDA, které umí totéž a ještě mnohem víc, podobné jednoúčelové přístroje udrží za takovéto ceny na trhu.

NEC a baterie dobíjející se za 30 sekund

O svojí technologii se společnost NEC sice příliš nezmiňuje, ale i tak jde o informaci velice zajímavou - NEC vyvinul baterii nazvanou Organic Radical Battery, která je schopna se plně nabít za pouhých 30 sekund na přibližně stejnou kapacitu, jakou poskytují dnes obvyklé NiMH akumulátory známé například z oblasti digitálních fotoaparátů apod.

Cena novinky má být srovnatelná s NiMH akumulátory, protože vynález NECu neobsahuje žádné vzácné sloučeniny či prvky. NEC plánuje nasazení nejprve v oblasti záložních zdrojů pro PC, poté v automobilovém průmyslu, bůhví proč až pak mají přijít na řadu mobily a další věci.