Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa UIQ

25.6.2007, Denis Tomáš, článek
Krátce ze světa UIQ
Telefonů s operačním systémem Symbian s nadstavbou UIQ postupně přibývá. Rozhodli jsme se, že se budeme věnovat této platformě pravidelným souhrnným článkem, aby vám neunikla žádná podstatná novinka. Tématem dnešního článku je nová verze Opery Mini, Symbian UIQ 3.1 a přehled chystaných smartphonů založených na platformě UIQ.

Novinky na trhu


Internetové servery už o nejnovějších modelech společnosti Sony Ericsson popsaly spoustu stran. Proto si jen stručně připomeneme, na co se můžeme letos těšit.
Ještě během léta bychom se měli dočkat nového modelu P1. Mnozí jej označují jako nástupce P990, já v něm však vidím model M600, vylepšený o 3,2Mpix fotoaparát a technologii WIFI. Cena telefonu by se měla pohybovat mezi 12 – 14 tisíci korun.



SE W960i je nástupce walkmanu W950. Podstatnou změnou je především navýšení kapacity telefonu ze 4Gb na 8Gb. Z telefonu se tak rázem stává veliké úložiště hudby a videí. Může tak směle konkurovat i kvalitním Mp3 přehrávačům. Uvidíme, jestli nás Sony Ericsson překvapí a nabídne nám i kvalitní software na přenos nejen hudby, ale i videa. Další vylepšení tohoto modelu kopírují model P1. Novinka tak obsahuje identický fotoaparát i WIFI. Změny doznala i klávesnice, který by měla mít lepší komfort psaní než u předchůdce. Cena 20.000,- Kč a na trhu se objeví až v průběhu října… že by ideální vánoční dárek?


Symbian UIQ 3.1


Mnozí čekali, že se v nových modelech objeví vylepšený UIQ ve verzi 3.1 (představený počátkem roku 2007). Bohužel v telefonech P1 a W960 stále běží UIQ 3 z roku 2005, který je pouze mírně vylepšený. Na UIQ 3.1 v modelech Sony Ericsson si musíme počkat až na příští rok. Kdo však nevydrží čekat tak dlouho, může si ještě letos pořídit Motorolu Z8. Zajímavostí tohoto telefonu je absence dotykového displeje.
O novinkách nového operačního systému UIQ 3.1 si povíme více příště


Opera Mini 4 Beta


Opera si pro nás připravila další verzi oblíbeného prohlížeče Opera Mini. Vylepšení je opravdu mnoho. Místo zbytečného povídání doporučuji shlédnout demo programu. Opera si připravila i analogii reklamy Mac vs. PC – Opera Mini vs. iPhone. Celkově je Opera Mini 4 i přes verzi Beta na UIQ platformě stabilní. Škoda jen, že stalé neumí otočit displej o 90°. Uvidíme, jestli nás ve finální verzi Opera nepřekvapí. Přehled všech novinek připravíme až s vydáním oficiální verze. Surfování internetem pomocí nové Opery Mini 4 je ale vskutku ohromným zážitkem. Doporučuji všem!