Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa UIQ

11.7.2007, Denis Tomáš, článek
Krátce ze světa UIQ
Dnes pokračujeme dalšími zprávami ze světa UIQ. Představíme si novou verzi Symbianu, kterou můžeme očekávat v dalších modelech Sony Ericsson. Ty budou představeny na konci letošního, nebo začátkem příštího roku. Světem internetu proletěla rychlostí blesku zpráva o ukončení podpory všech současných modelů Sony Ericsson s operačním systémem Symbian UIQ. Za nedlouho se u nás začne prodávat nejlepší komunikátor Sony Ericssonu, model P1, jaká bude jeho cena? A na závěr si představíme jeden velmi užitečný prográmek pro zálohování textových zpráv.

Symbian UIQ 3.1


Start Symbianu UIQ se datuje do roku 2000, kdy byla představena verze 1.0, druhá verze následovala v roce 2002 a současná verze 3.0 přišla na svět v roce 2005. UIQ 3.1 je založen na Symbianu ve verzi 9.2 a přináší malou revoluci. Do verze 3.0 podporovalo UIQ mobilní telefony pouze s dotekovým ovládáním. Od verze 3.1 lze použít tento OS i do telefonů bez dotekového displeje (jako první je na trhu Motorola Z8 – recenzi v angličtině si můžete přečíst zde).




Nově přináší systém výrobcům telefonů daleko více volnosti. Systémové nastavení již není pevné, ale každá společnost si může upravit logiku ovládání a menu, která odpovídá více její filosofii. K tomu přidává i nový princip grafického rozhraní (SVG – Scalable Vector Graphic), který rozšiřuje grafické možnosti UIQ. Každý výrobce si tak může pohodlně upravit Symbian UIQ pro několik variant rozlišení displeje.

Další horkou novinkou bude vylepšení přístupu do seznamu spuštěných aplikací. Díky tomu bude multitasking uživatelsky přívětivější. O přizpůsobení ovládání a menu jsme se bavili, nově lze ale upravovat i vestavěné aplikace. Pokud chce výrobce telefonů přidat do kalendáře možnost měnit barvu písma, přidávání ikon a dalších funkcí, není problém. Jakoukoliv vestavěnou aplikaci lze upravovat a doplňovat o další funkce.
Změn je opravdu hodně. Více informací naleznete na stránkách www.uiq.com.


Další firmware ano či ne?


Internetem nedávno proběhla zpráva o ukončení podpory ze strany Sony Ericsson pro modely M600, P990 a W950. Po protestech uživatelů je ale, zdá se, vše jinak. V srpnu bychom se tedy měli dočkat dalšího firmwaru pro platformu UIQ 3.0. Osobně na M600 nepociťuji výrazné nedostatky, bohužel majitelé SE P990 budou jistě opačného názoru.


Sony Ericsson P1 se blíží


Dne 14.6. proběhla v Praze tisková konference, kde byl prezentovaný již téměř finální vzorek nejlepšího komunikátoru běžícího na platformě UIQ, modelu P1. Opakování je matkou moudrostí, takže se můžeme těšit na kombinaci WIFI, 3,2 Mpix fotoaparátu, rychlejší procesor, čtyřnásobně větší paměť pro chod programů, … podrobnou specifikaci si můžete prostudovat zde. Dostupný by měl být již v srpnu (nejpozději v září) v ceně kolem 16 000 Kč. Také se už těšíte?



SMS Diary


Rádi byste si zálohovali svoje textové zprávy a neustále přemýšlíte jak na to? SMS Diary je úžasný pomocník. Program dokáže přečíst všechny příchozí a odchozí textové zprávy a vyexportuje je do HTML souboru. Ten je rozdělen do tří stránek. První obsahuje kompletní statistiku o počtu odchozích a příchozích zprávách, druhá stránka má seřazené zprávy dle data a konečně třetí seřadí zprávy dle jména. Soubory jsou uloženy buď v paměti telefonu nebo na paměťové kartě. Celý diář si můžete prohlédnout ve vestavěném internetovém prohlížeči.