Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa UIQ

30.7.2007, Denis Tomáš, článek
Krátce ze světa UIQ
Sony Ericsson P1 konečně na trhu! Je pro platformu UIQ opravdu málo programů? Spousta kritiků, kterým se platforma UIQ nelibí ji kritizují především pro nedostatek aplikací. Je to pravda? Které aplikace pro platformu UIQ chybí? Komunikujeme s UIQ, aneb jaké máme možnosti při výběru aplikací pro ICQ a další služby.

P1 je konečně k dispozici


Dlouho očekávaná novinka, komunikátor Sony Ericsson P1, je na trhu. Původně se očekávala cena atakující hranici 16.000,- Kč, ale českému zastoupení se podařilo stlačit cenu na výborných 14.890,- Kč. Na stránkách výrobce je i velmi zdařilá prezentace modelu.




Je pro platformu UIQ opravdu málo programů?


Většina kritik, které se zaměřují na UIQ, není ani tak na systém samotný, jako na nedostatečnou nabídku doplňkových programů. Na začátku si ale musíme říct, že UIQ má již v základu většinu programů, které mají i jiné chytré telefony (včetně možnosti editace MS Word a MS Excel dokumentů).

Podíval jsem se na nejznámější prodejce softwaru a například server www.handango.com. a napočítal pro UIQ přesně 957 programů. Ano, proti 20.000 softwaru, které jsou k dispozici pro platformu Palm a přibližně stejné množství pro Windows Mobile je to zanedbatelné číslo. Osobně se ale domnívám, že až na pár věcí vše důležité pro UIQ už existuje. Oproti ostatním platformám chybí pro Symbian především kvalitní aplikace na správu financí, dobrý outliner nebo projektový manager umožňující synchronizaci s programem v PC (jako například Bonsai). Kdo však nutně podobné aplikace nepotřebuje, je pro něj UIQ velmi dobrou volbou. V základu toho umí opravdu hodně. A jako přidanou hodnotu nabízí dotykový displej se snadným a intuitivním ovládáním.


Bonsai pro Palm OS


Nejlepší programy na ICQ pro UIQ 3.0


Každý chce komunikovat se světem a ICQ nebo jiné podobné služby jsou čím dál více oblíbenější. Pro platformu UIQ existují dnes tři programy, které umožňují komunikaci ve „virtuálním světě“.


Jimm


Tento program je zdarma a je založený na technologii Java. Na těchto stránkách si můžete nakonfigurovat vzhled programu, ikony, smajlíky, zvuky, atd… Instalace je jednoduchá, používání snadné. Program lze mít puštěný na pozadí, při příchozí správě se aktivuje. Jednou jsem program testoval tím, že jsem ho ráno zapnul a večer mi ukazatel baterie zobrazoval 40% (i když při minimální komunikaci). To je hodně slušná hodnota. Datová náročnost tohoto programu se řadí k nejmenším. Můžete komunikovat s více lidmi najednou. Jimm umí i vyhledávání kontaktů, přidání nového kontaktu do seznamu, autorizaci a další. Paradoxně zvládá více funkcí než mnohé placené programy.






Další alternativy k Jimmovi jsou IM+ a Agile Messenger. Nevýhodou těchto programů je především cena, za kterou nabízejí pouze jednu přidanou hodnotu – podporu více služeb (ICQ, MSN, Google Talk, Yahoo, AIM, atd…). Pokud používáte pouze ICQ, Jimm vám bude stačit.