Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptografickou firmu Crypto AG vlastnily americké a německé tajné služby

12.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Kryptografickou firmu Crypto AG vlastnily americké a německé tajné služby
Švýcarská firma Crypto AG byla dlouhodobě zavedena jako dodavatel šifrovaných komunikačních systémů pro vlády celého světa. The Washington Post a ZDF ovšem nyní odhalují, kdo ji ve skutečnosti dlouhodobě vedl.
Společnost Crypto AG ovšem původně nevznikla jako projekt americké CIA a západoněmecké tajné služby BND. Založil ji ruský emigrant Boris Hagelin, který nejdříve uprchl před Bolševiky do Švédska, odkud ho zase vyhnal příchod nacistů a Hagelin skončil v USA. Tam pro ozbrojené síly vyvinul šifrovací stroj M-209 a po válce se vrátil do Evropy, kde ve Švýcarsku v roce 1952 založil společnost Crypto AG, která pokračovala s vývojem šifrovacích zařízení založených na M-209. 
 
stroj CX-52 od Crypto AG
 
The Washington Post a ZDF nyní disponují tajnými dokumenty americké CIA, dle nichž se o Hagelinovu firmu začala tajná služba zajímat z důvodu obav, že by její produkty znemožnily odposlechy komunikací ostatních zemí a jejich vlád. Nejdříve tak vznikl plán, jak některé země od pokročilých šifrovacích strojů odstřihnout, takže CIA oslovila Hagelina s návrhem, že ten je bude do různých zemí dodávat pouze s jejím svolením, přičemž získá finanční kompenzaci. 
 
Toto opatření fungovalo do 60. let, ovšem kolem roku 1965 si v CIA uvědomili, že by se věci mohly výrazně změnit poté, co by Hagelin odešel na odpočinek, nebo zemřel. Kvůli tomu začala užší spolupráce s Crypto AG a v té době také byly mechanické šifrovací stroje nahrazeny elektronickými, jež měla pomoci navrhnout samotná CIA tak, aby měla možnost rozluštit zakódované zprávy. 
 
V roce 1969 ovšem služby CIA a BND společnost Crypto AG rovnou koupily, a to prostřednictvím jisté lichtenštejnské právnické firmy. Od té doby tak Crypto AG fungovala už zcela pod vedením tajných služeb a dodávala šifrovací zařízení i do Argentiny, Libye, Iránu, Brazílie, Indie, Egypta a dalších zemí. Ovšem na konci 80. let byl prezident Ronald Reagan až příliš specifický v tom, jak se Libye radovala z teroristického útoku v Berlíně a Irán pojal podezření, že šifra strojů Crypto AG byla prolomena. Po devět měsíců pak zadržoval prodejce firmy Crypto AG. 
 
Samotná BND se z firmy stáhla již na začátku 90. let, ale CIA ji měla pod kontrolou až do roku 2018, kdy Crypto AG byla zrušena. Její produkty se ale stále leckde používají.