Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměnové projekty BlockFi, Crypto.com i Coinbase propouští, další pozastavují výběry

15.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměnové projekty BlockFi, Crypto.com i Coinbase propouští, další pozastavují výběry
Dramatický propad hodnoty kryptoměn se už podepisuje na chování společností, které s nimi pracují. Mnohé oznamují propouštění a při masivních výběrech prostředků od zákazníků některé i pozastavily možnost výběru. Doplnění: K propouštění se přidává Coinbase.
O kryptoměnách mnozí tvrdí, že jsou prostředkem, jak se vyhnout inflaci. Ta v posledních měsících dosahuje celosvětově opravdu hodně vysokých výšin a nyní tak dochází k situaci, kdy se ukáže, zda tomu tak skutečně je. Vypadá to však spíše na to, že pravdu měli ti, kteří předpokládali, že tomu bude spíše naopak a kryptoměny prostředky nejenže neochrání, ale ještě více znehodnotí. Zatímco např. v USA v květnu ohlásili 8,6% inflaci a u nás dokonce 16%, Bitcoin od loňského června snížil svou hodnotu o 36 % vůči dolaru. Od loňského května sice rostl, ale také pak několikrát spadl a např. od konce letošního března šla hodnota Bitcoinu přesně na polovinu. Není divu, že firmy pracující s kryptoměnami mají problémy.
 
BlockFi Crypto.com
 
V květnu přestala nabírat společnost Coinbase a BlockFi dokonce hodlá propustit přes 20 % zaměstnanců. Ze svých cca 850 zaměstnanců tak půjde pryč minimálně 170 lidí, spíše ale ještě více. Crypto.com bude propouštět zhruba 5 % své pracovní síly, což je okolo 260 lidí. To máme ale jen ty nejnovější. Během posledních týdnů bylo podobných oznámení spousta. Gemini se zbavuje 10 % pracovníků, argentinský Buenbit se zbavil rovnou 45 % zaměstnanců, Bitso okolo 10 % a propouštění se nevyhnulo ani společnosti Mercado Bitcoin. Jednou z výjimek je Binance.
 
To ale zdaleka není jediný problém. Ukazuje se, že zatímco v dobrých časech lidé kryptoměnám věří, že je ochrání před inflací, když dojde na lámání chleba, spíše chtějí mít raději klasické měny, obzvlášť pokud mají tyto prostředky v nechráněných projektech. Kvůli "extrémním podmínkám na trhu" tak např. společnost Celsius pozastavila možnost výběrů nebo přesunů prostředků mezi účty. Ta je v podstatě kryptoměnovou bankou, kam si můžete uložit své prostředky v kryptoměnách. Ty pak úročí vysokým úrokem, ale nabízí i půjčky. Oproti bankám je tu jeden podstatný detail, vložené prostředky nejsou pojištěné, což v dnešní době pomáhá vyvolávat větší obavy. Nedaří se ani tokenu společnosti (CEL), ten má nyní hodnotu 32,5 centu, přičemž před rokem to bylo 7 USD (meziroční propad o více než 95 %). Kvůli obrovskému množství transakcí a problémům s jejich zpracováním bylo na chvíli pozastaveno vybírání prostředků i u Binance.
 
Připomeňme, že nyní je BTC za 22800 USD, přičemž před týdnem byl touto dobou okolo 29600 USD. Kam si myslíte, že to půjde v následujících dnech? Vycítí lidé příležitost k nákupu levnějšího Bitcoinu a ten se zvedne, nebo se situace ještě prohloubí a cena BTC a jiných kryptoměn půjde ještě více dolů?
 
Doplnění 15.6.2022: K masivnímu propouštění se přidává i společnost Coinbase. Ta dnes ohlásila záměr propustit 18 % zaměstnanců, tedy okolo 1100 lidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.