Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměnový investor a youtuber okraden o miliony USD

23.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměnový investor a youtuber okraden o miliony USD
Být slavným na poli kryptoměn a dávat informace o svém portfoliu a bohatství se nemusí vyplatit. Své by o tom mohl vyprávět Ian Balina, youtuber a investor. Jeho účty vzbuzovaly hodně pozornosti, a tak se je někdo rozhodl vybílit.
Kryptoměny mají jednu zrádnou vlastnost. Oproti bankám zde není cesta, jak se k ukradeným nebo nesprávně převedeným prostředkům dostat zpátky, čehož často využívají hackeři. A ti se logicky soustředí na ty, kteří těchto "peněz" mají dost. Pokud jim k tomu majitelé kryptoměn podají několik vodítek, není divu, že se pokusí o krádež. To se stalo investorovi a youtuberovi Ianu Balinovi.
 
Bitcoin
 
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Ten má na Twitteru okolo 145 tisíc sledujících a jeho účet na YouTube jich má téměř 120 tisíc. Tam rozdával rady (včetně prezentace toho, jak a kde ukládá své prostředky), ukazoval své úspěchy a někdo se rozhodl jej o ně připravit. V průběhu posledního streamu tak zjistil, že je něco v nepořádku a nedokáže pracovat se svým účtem na cloudových službách Googlu. Někdo nad tímto hlavním účtem převzal kontrolu díky tomu, že byl navázán na starý vysokoškolský e-mailový účet, který byl zvolen jako náhradní pro obnovu toho na Googlu. Hackeři na to přišli, byli schopni hacknout tento náhradní účet, díky čemuž změnili přístupová práva k tomu hlavnímu.
 
Odtud už se hackeři dostali všude. S přístupem k jeho hlavnímu Google účtu byli schopni resetovat heslo k Evernotu, kde si Balina schovával svá přístupová hesla ke kryptoměnovým účtům a peněženkám. Nebylo nic složitého tak toto rychle vyluxovat a připravit youtubera o několik milionu dolarů. Jeho celé portfolio mělo hodnotu přes 3 miliony dolarů, ukradené množství se odhaduje mezi dvěma až třemi miliony USD. Poněvadž se hack stal jen pár dní před podáváním daňových přiznání, je zde ale podezření, že Balina jen ulil tyto finanční prostředky tak, aby nemusel platit daně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.