Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.12.2000, Zdeněk Michálek, zpráva
Také šílíte z toho že Váš 56k modem se tvrdošíjně odmítá spojit na více než 33 kb/s ? Nebo se chystáte si objednat speciálně pro modem telefonní linku ? První si přečtěte o tom, zda je pro Vás hranice 56kb/s vůbec dosažitelná.
Michal | 26.6.200116:48

Na rychlost, která se sestaví může mít vliv telefonní aparát, který se obvykle připojuje do druhého konektoru na modemu. Konkrétně při zapojeném aparátu, se mi to spojilo 38 nebo 40 kb/s. Po odpojení telefonu ze zástrčky v modemu sem se připojil stabilně 44 kb/s a po nastavení minimální požadované rychlosti ATX příkazem to teď stabilně lítá na 46 kb/s :-) Modem mám interní Askey.

Odpovědět0  0
Marek | 31.7.200110:33

Ty hajzlíku, kolik dostáváš od Telecomu ? Memobox je studna na peníze, nic jiného ! EWSD ústřednu dostaneš na vlastní žádost za 105,- (v Praze 8 místné číslo)

Odpovědět0  0
Jan Bedrník | 17.2.200120:11

Pořídil jsem si modem Microcom InPorte 56k ( jedná se o softmodem ) a zatím se připojuji rychlostí 54,667kB. ( se starým modemen US Robotics Supra 33,6 jsem se připojoval 33,6 ). Jsem připojen starým kabelem ( v dost hrozném stavu) na novou digi ústřednu. Po různých experimentech s providery dávám přednost Quicku, je to záležitost Telecomu a asi se o to lépe starají než o ostatní.

Odpovědět0  0
Martin Šimek | 5.1.200112:35

Mě se vždycky modem konektne 56kbps. Alespoň to vypisuje Net.Medic. Linka je digitální,
ale občas se modem spojil na 56kbps i se starou analogovou linkou.

Odpovědět0  0
Ota Wagner | 31.12.20000:44

Co je to "vyhovující rychlost kolem 42 kb/s"?
Mysli se tim rychlost, jakou se pripoji modem, nebo realny prenaseni dat? Vsichni hazi kilobitama, ale prakticky nikde neni uvedeno, co se mysli.
Pripojuju se 45-49kpbs a realna (_bez_komprese_) rychlost je 40-42kbps. Je to hodne, nebo malo?

Taky bych uvital blizsi vysvetleni cisel - mam rozdil jenom 7 (27 dolni a 34 horni), ale hodnoty od 23 do 24 ... moje dedukce:
<br>- cim vetsi rozdil, tim horsi A/D prevodnik?
<br>- cim vetsi cisla, tim horsi analog linka?

Odpovědět0  0
Ota Wagner | 31.12.20000:48

ty hodnoty jsou od 23 do <b>3</b>4

Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek | 31.12.200013:08

ad 1) Tou rychlostí se samozřejmě myslí rychlost na níž se konektly modemy. Bohužel ne vždy je to rychlost kterou vypisují Windowsy po konektu - pokud číslo které vidíte je 9600, 19200, 38400, 57600 nebo 115200, jedná se o rychlost komunikace modemu s počítačem, která nemá se skutečnou rychlostí přenosu společného nic. "Reálná" rychlost by v naprosté vetšině případů (co se Internetu týče) měla být nezávislá na modemu - tj. pokud se už modemy konektnou na 28,8 kb/s, "reálná" rychlot přenosu je stejná jestli tam v tom okamžiku máte Motorolu nebo nějaký totální šunt.

Ad 2) uvedené hodnoty jsou úrovně signálu na jednotlivých kmitočtech přenosového pásma. Pokud jsou mei nimi velké rozdíly, znamená to že frekvenční charakersitika je hodně nevyrovnaná - a to může být způsobeno vším možným počínaje zatečeným kabelem a konče tím co jste uvedl. Ano, dají se z toho vyvozovat konkrétní závěry ale je to o hodně složitější než jste uvedl. Stejné vyšší hodnoty (do jisté míry) až tak moc nevadí, modem si to vyrovná.

Odpovědět0  0
Petr | 1.1.200120:18

Kde je psáno že přihlášením modemu je garantovaná rychlost 28,800 a za jakých podmínek musí Telecom provést nápravu v případě, že jejich linka tyto parametry nesplňuje ? Obávám se, že jsou to jen prázdné žvásty Telecomu zdůvodňující zbytečnou buzeraci s přihlašováním modemu.

Odpovědět0  0
Jindra | 30.12.200022:04

Vazeni pratele,
byl jsem pripojen na analogove lince, (udajne nejaky polodigital a to asi proto, ze cast sla udajne vzduchem), pak jsem si pozadal o ISDN (pred vice jak rokem). Prvni dopis co mi prisel mi vlil radost do srdce - ISDN bude! Ovsem asi za tyden mi volala nejaka urednice, ze ISDN nebude, protoze to z technickych duvodu nejde. A ted si prosi povsimnete - pry jestli chci aby moje zadost byla dale evidovana - a ja samozrejme, ze ANO!!!. No pockam si a oni mi zavolaji, ze uz to jde. Jen tak mimo hru jsem zavolal primo technikum a ti mi rekli, ze nevidi na danem cisle zadny problem a at si zavolam druhy den. Druhy den tam ovsem byl nekdo jiny a ten nevedel, neznal, nechtel, atd ... Tak jsem si rekl, ze doprosovat se nebudu a ze jednou prijdou mozna sami a treba s necim lepsim. Ha Ha Ha.... No rok s rokem se sesel a ja se zminil pred mojim znamym a ten mi rekl, ze premena na plne digitalni linku pry v dane oblasti zadny proble a tim i na ISDN. Do 3 dnu jsem mel digitalni linku a cislo podobne jako vetsina mojich souse
du (tedy nevim proc to predtim neslo!!!). Pak jsem sel pozadat o ISDN. Rekli mi, ze moje zadost uz pretekla jeden rok a timto se to bere jako nova zadost. OK povidam znechucene, co se da delat. Slecna pak hleda v registru cislo co jsem ji nadiktoval a nenaleza. Povidam, ja mam uz par dni nove, digitalni... A jak to ze ho tu nemame ???? Povidam, to byla rychlovka pres znameho ... AAA jo uz to vidim, to je od p. XY, ze ?.
Do tydne jsem mel ISDN. Jen tak jeste mimochodem, zadarmo to nebylo. Ale na to jsme byli zvykli za komunistu a je tomu tak dodnes. Chces zavest elekrinu do podnik. prostoru ? Jo za mesic jsme tam jako na koni. Nevim jakou hodnotu ma mesic, ale za petikilo tam byli druhy den.
To jsem se zase vykecal co ? No tak mi to prominte, nekde to holt z cloveka musi ven....
Preji Vam i vam vsem vse nejlepsi do noveho roku 2001 a hlavne hodne zdravi a uspechu ve vsem na co sahnete.
J. Polivka

Odpovědět0  0
HonzaP | 29.12.20005:02

Zdenek Michalek pise ctive a rozumi tomu,o cem pise.
Proto si myslim,ze k zjednoduseni pojmu "digitalni linka" doslo zamerne,at to kazdy pochopi.
Ono cituji "ISDN modem není nic jiného než černá krabička, z níž jeden digitální výstup směřuje do počítače (např. Ethernet) a druhý (opět digitální) k ISDN telefonní zásuvce. Oba vývody jsou digitální, není proto nezbytné provádět žádný mezipřevod na analogový (tj. v tomto případě slyšitelný) signál." je vecne spravne,nezatezuje ctenare pojmy,jako je nosna,frekvence 3,1 apod.,ktere jsou pro spojeni naprostym zakladem.Stejne tak neni clanek psan o ISDN a nemusi byt uvedeno i jine pripojeni nez "cerna krabicka",ale je dobre vedet,ze jsou karty ISDN,pojem modem je tady nemistny,protoze jde o kvalitativne jiny druh spojeni spise se podobajici sitovemu propojeni(vcetne protokolu).
Takto by nekdo mohl nabyt dojmu,ze digitalni linku mit az do bytu nemuze,a vida zrovna pri ISDN(ani se nezminuji radeji o xDSL)tomu tak je.Zasuvka ve zdi u ISDN jde provest,ale resi se zpravidla sitovymi terminaly(Alcatel,Siemens),coz je krabice na zdi,odkud pak jde Propojeni ISDN ustredny přes sitový terminal s koncovym zarizenim ISDN.
Sitový terminal ( Network Terminal) převadi 2 dratovou(metalicke vedeni) pripojku ISDN na 4 dratovou sbernici S0, k niz se pak pripojuji jednotive terminaly 4 vodici. Maximalne 8 - Telefony ISDN, FAX skupiny G4, PC .

At to moc nerozepisuji,znovu opakuji,ze clanky o modemech tezko hledaji dobre pisiciho konkurenta autorovi,ale metalicke vedeni dvoudratove zpravidla postaci jak pro ISDN,tak pro startujici xDSL(samozrejme ze to jde bezdratove,optikou,ale to by asi zatim domaci uzivatel nazaplatil).

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 30.12.200015:14

Ono je to ještě úplně jinak: Mám tam v tom Českém TitaniComu pár známých, kteří jako jedni z mála ví, vo co tak de, a z těch mám následující informace:
Český Telecom (dále jen ČT - neplést s Českou Televizí) garantuje na jakékoliv analogové lince datovou rychlost 9600 kbps přes modem a to ať už je linka připojena k digitální nebo k analogové ústředně. Pokud si však při koupi modemu vyplníte přiložený ohlašovací list a doručíte jej ČT, musíte mít pak garantovanou rychlost 28.8 kbps (nebo to bylo 33.6 - to fakt už nevím). Zkrátka ČT prakticky nikdy nikde žádnou rychlost vyšší, než 33.6 kbps negarantoval s výjimkou ISDN linek, kde je garantována rychlost 128 kbps při použití obou B-kanálů (jeden B-kanál samozřejmě 64 kbps).

Odpovědět0  0
Tomáš Kapler | 27.12.200010:30

slyšel jsem, že v případě připojení na nekvalitní linku (slot v ústředně) pomůže zažádat o tónovou volbu, případně memmobox. Tyto doplňkové služby vyžadují připojení na plně digitální okruh a teoreticky tedy i přepojení na kvalitnější část ústředny.
Nevím, jsem spíše laik, co se mě týče, jsem na plně digitální mikrovlnné pevné lince ;-)

Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek | 27.12.200022:45

Bohužel, není tomu tak - tedy aspoň u tónové volby, memobox nevím (ale nenapadají mě důvody proč by tomu tak mělo být). Tónová volba je z hlediska ústředny záležitostí registrů - pokud jsou vybaveny dostatečným počtem přijímačů tónové volby, není důvod pro změnu. Snad by tomu tak mohlo být ve specifických situacích, kdy se jedná o skutečně archaickou ústřednu (P51 apod., ale to už snad není ani v Kotěhůlkách) nebo tam kde by přechod nařizovalo nějaké vnitřní sdělení (třeba z důvodu postupného přechodu na digitální ústřednu).

Odpovědět0  0
Petr | 29.12.200016:13

Tohle je opravdu nesmysl. Jediné řešení by bylo přimět monopolního provozovatele k udržování linek v řádné technické kvalitě. K tomu však v tomto státě v současné době neexistují žádné zákonné prostředky. Asi nejlepším řešením by byla samozřejmě skutečná konkurence, jenže ....

Poznatky z praxe: Podařilo se mi dosáhnout rychlosti až 52000 s modemem SupraExpress 56i PRO (záleží na výběru providera, v tomto případě to byl Video On Line). Na rychlost měl také vliv paralelně připojený tel.přístroj k lince na které je modem (pro šťouraly, přístroj byl homologovaný, což ale z technického hlediska funkce u nás nic neznamená ;-) Dále nedejte na zvučná jména výrobců, kolikrát je dražší modem horší než levnější, zkrátka nutno odzkoušet. Taktéž externí 56k modemy jsou poněkud problematické. Připojení sériovým portem je dost nešťastné protože tak dochází k omezení propustnosti (komprese je někdy velmi účinná a ser.port je pak svojí max.rychlostí omezující). Navíc externí modemy jsou i zbytečně drahé.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.