Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kterak na síť s modrým zubem

19.1.2004, Jakub Marek, článek
Kterak na síť s modrým zubem
Bluetooth je technologie bezdrátového přenosu dat, určená hlavně pro komunikaci mezi přenosnými zařízeními. BT lze ale využít i jinak než jen ke spojení PDA s mobilním telefonem - můžete Váš Palm, pokud je to jeden z typů BT obsahujících, přesvědčit také ke komunikaci se stolním PC či notebookem, vybaveným BT adaptérem. A jestliže máte PC nebo notebook zapojené do sítě, můžete Palm učinit její součástí. Jak, to si dnes povíme...
Abychom mohli vůbec začít nastavovat bezdrátové připojení k síti, musíme mít splněných několik předpokladů:





- předně, jak jsem již uvedl, stolní počítač musí být vybavený BT adaptérem, ať už integrovaným na desce, nebo jako tzv. USB BT Dongle (klíčenka). Pokud máte Palm Tungsten T, je třeba mít nainstalovaný Palm Tungsten T Update. To, zda máte či nemáte potřebný update, poznáte z dialogu Service connection progress, který se objeví při navazování spojení. Jestliže je v dialogu ikonka žlutého sluchátka, máte správnou verzi síťových ovladačů (a tudíž nainstalovaný update).




- Další podmínku je správné nainstalování ovladačů BT adaptéru na PC a spárování (nikoli, nejde o zednický úkon, nýbrž o vzájemné potvrzení komunikace mezi zařízeními) PC s Palmem. Jednoduše řečeno, k tomu, abychom se mohli pustit do připojování Palmu do sítě, musíme mít funkční BT spojení. Správné spárování si můžete ověřit v Okolí Bluetooth (Entire Bluetooth Neighborhood) - u ikonky Palmu by mělo být červené potvrzující znaménko.

- tento návod je určený pro Windows 2000 a XP Pro. Ovšem i když máte jiný operační systém, můžete být s drobnými (někdy bohužel i méně drobnými) změnami schopni spojení podle návodu nastavit.

Máte-li splněné tyto podmínky, můžeme pokračovat a pokusit se nejdříve o správné nastavení na straně PC.

- v nastavení BT adaptéru (vyvoláte například z Ovládacích panelů volbou Nastavení Bluetooth (Bluetooth Configuration)) zakážeme automatické spouštění všech služeb kromě přístupu k síti (Network Access). U služby Network Access bude tedy nastaveno Automatické spuštění (Automatic Startup), u ostatních služeb Ruční spuštění (Manual Startup).





- vyvoláme si vlastnosti služby Přístup k síti (Network Access) a zkontrolujeme, zda je vybrán typ služby, který umožňuje přístup klientům (tedy v našem případě Palmu) k síti. V rozevírací nabídce musí být zvolena možnost Povolit ostatním zařízením přistupovat k Internetu nebo síti přes tento počítač (Allow other devices to access the Internet/LAN via this computer). Standardně bývá vybrána možnost vytvoření virtuální privátní sítě, což my nechceme.





- na výše uvedeném dialogu klikneme na tlačítko Nastavit sdílení Internetu (Configure Connection Sharing) a, jak jeho název napovídá, nastavíme sdílení připojení k síti. Po chvilce čekání se nám otevře okno Síťová připojení (Network Connections).





- vyvoláme vlastnosti připojení, které používáme k přístupu na síť, k níž chceme mít z Palmu přístup. Většinou se jedná o připojení k LAN či k modemu. Pokud máte více síťových karet, pak předpokládám, že budete vědět, které připojení je to pravé :). Na záložce Upřesnit (Advanced) zaškrtneme políčko Umožnit ostatním uživatelům v síti využívat připojení k Internetu tohoto počítače (Allow other network users to connect through this computer's Internet connection)





- pro jistotu zkontrolujeme nastavení IP adresy u síťového připojení BT sítě. V okně Síťová připojení vyvoláme vlastnosti připojení Bluetooth Network a poklepeme na položku Protokol Internetu (TCP/IP) (Internet Protocol (TCP/IP)). Nastavení by mělo vypadat takto:





(V případě potřeby můžete nastavit i jinou IP adresu než 192.168.0.1, musíte to ale zohlednit i v nastavení připojení na Palmu.)

Nyní můžeme přistoupit ke konfiguraci přenosného miláčka.




- v Preferences přejdeme do Communications a vybereme Connection. Vytvoříme nové připojení, nazveme je třeba Bluetooth a nastavíme následovně:



Pro "neobrázkové" čtenáře: Name: jakékoliv, Connect to: Local Network, Via: Bluetooth; v dialogu Details - Speed: 114.200 bps a Flow Ctl: Automatic

Device je název PC, se kterým je Palm spárován a přes které bude přistupovat k síti. Po kliknutí na toto pole provede Palm vyhledání BT zařízení v okolí a následně zobrazí jejich seznam. Spárovaná zařízení se poznají podle žlutého klíče napravo.

- dále v části preferencí Communication vybereme Network a vytvoříme novou síť. Nazveme ji kupříkladu Bluetooth LAN a nastavíme její parametry následovně:



Service: libovolný název, User Name a Password jsou standardně prázdné (na rozdíl od obrázku), Connection: Bluetooth; v dialogu Details - Connection type: PPP, Idle timeout: Never, Query DNS není zaškrtnuto, Primary DNS: 192.168.0.1 (nebo jiná IP adresa BT sítě počítače, přes který se připojujete), IP Address: Automatic (nebo IP adresa, třeba 192.168.0.2).

- v dialogu Details klikneme na tlačítko Script a vyplníme takto:




Přihlašovací skript vypadá tedy následovně:

Send: CLIENT
Send: CLIENT
Wait For: CLIENTSERVER
End:

Upozorňuji, že slova CLIENT, CLIENT a CLIENTSERVER musí být skutečně velkými písmeny a ve slově CLIENTSERVER není mezera.

Teď už zbývá jen vyzkoušet, zda je připojení k síti funkční.

- v dialogu vlastností nově vytvořené sítě Bluetooth NET klikneme na tlačítko Connect a počkáme, až se Palm spojí s PC a přihlásí se k síti (přihlašovací dialog zmizí a tlačítko Connect se změní na Disconnect).




- klikneme na položku View Log v menu Options. Zobrazí se nám záznam průběhu spojení. Jeho začátek je pro nás nezajímavý (i když vypadá zajímavě :)), ale na konci by měly být tyto údaje: Service name: Bluetooth NET, Local IP address: 192.168.0.2 (nebo jiná IP adresa stejné podsítě), Gateway address: 0.0.0.0 a DNS addresses: 192.168.0.1 (opět může být jiná, pokud jsme měnili nastavení sítě).




Funkčnost spojení můžeme nakonec ověřit pomocí příkazu ping. Na úplný konec logu, tam, kde bliká kurzor, napíšeme "ping", uděláme mezeru a doplníme buď IP nebo doménové jméno počítače, o kterém víme, že by měl být v síti dostupný a celý příkaz potvrdíme tahem pro další řádek (enter).




Informace o dalších příkazech, které můžete v příkazové řádce logu použít, získáte po napsání otazníku a potvrzení znakem pro další řádek (stejným způsobem, jakým jsme psali příkaz ping). Tyto další příkazy jsou: info, finger a nettrace.

Přejeme hodně úspěchů při nastavování připojení a následně mnoho radosti z brouzdání přes BT.