Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kupujeme baterie & konektory pro Palm

6.7.2005, Libor Kosour, aktualita
Kupujeme baterie & konektory pro Palm
Snad každý palmista, který je alespoň trochu kutil, určitě někdy potřeboval pro svůj výtvor konektor. Ty se ovšem špatně shánějí, zejména v České Republice. Dovoz ze zahraničí je kvůli vysokým částkám za dopravu nereálný. Proto uvádím pár...
Snad každý palmista, který je alespoň trochu kutil, určitě někdy potřeboval pro svůj výtvor konektor. Ty se ovšem špatně shánějí, zejména v České Republice. Dovoz ze zahraničí je kvůli vysokým částkám za dopravu nereálný. Proto uvádím pár adres, na nichž lze koupit Palm Universal i jiné konektory za Koruny.

koppel.cz
Palm Universal konektor tu stojí 297,50 Kč s DPH.

Hadex
Dejte vyhledávat slova "PDA konektor ", kromě Palm Universal tu mají i konektory pro m10x, Handspring, Sony Clié a některé modely s Windows Mobile, cena je většinou 126 Kč s DPH.

Další problematickou součástkou je akumulátor. Jeho kapacita začne časem rapidně klesat a Palm potom vydrží stále kratší a kratší dobu. Jedinou možností je akumulátor vyměnit. (Pozn. šéfred.: Můžete si ještě pořídit Power To Go či jiné bateriové nabíječky, ale ty zvětšují hmotnost PDA.) Vzhledem k tomu, že na rozdíl od starých dobrých NiMH článků, které dnes koupíte v každém obchodě s elektronikou, nejsou Li-Ion a Li-Pol články nijak standardizovány, a tak musíte hledat akumulátor přesně pro váš model Palmu. To je vzhledem k množství modelů a malému počtu prodejců obtížné. Záleží také na tom, zda výměnu zvládnete sami, nebo ji chcete přenechat na prodejci.

Pokud Vám stačí pouze koupit akumulátor ( návod na výměnu se dá najít na internetu a mnohdy to jde i bez něj ), zkuste se podívat na stránky PDA Softu. Najdete zde akumulátor Li-Pol určený pro modely T, T2, T3 a Zire 71. Jeho kapacita je 850 mAh a cena 490 Kč. Do manažerské řady T, T2, T3 můžete také zkusit baterii Li-Pol 850 mAh za 464 Kč od GSMobilu. Majitelé u nás poměrně exotických a dosud stále v některých ohledech nepřekonaných SONY Clié NZ90 a NZ Série obecně jistě potěší možnost koupit si pro ně novou baterii Li-Ion 1200mAh. Její cena je ale o trochu vyšší - 1900Kč. Pokud vlastníte starší m515, zkuste GPP.Tato baterie má 850 mAh a stojí 800Kč. Lze ji použít i pro T a T2 a máte možnost si ji osobně vyzvednout v Brně a ušetřit tak za poštovné.

Avacom nabízí výměnu i prodej samostatných akumulátorů. Ceny se pohybují okolo 1000 Kč za kompletní výměnu. Z osobní zkušenosti doporučuji s Avacomem komunikovat telefonicky nebo osobně, na e-mail posílají nesmyslné odpovědi ( ani asi 10 e-maily jsem je nepřesvědčil, že chci akumulátor do Palmu m505 a nikoliv do HP iPaq, při osobní návštěvě jsem nenarazil na problém ). Pokud jste z odlehlejší oblasti naší vlasti, stačí zaslat Palm poštou podle podmínek uvedených na PalmHelp.cz. Zde stojí kompletní výměna většinou 740 Kč. Mají zde také největší výběr, z Palm OS 5 modelů chybí pouze Zire 71.

Pokud sami znáte ještě některého jiného prodejce PDA konektorů a baterií, neváhejte ho uvést v diskuzi pod článkem.