Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Landscape zobrazení pro Sony Clié

24.1.2005, Pavel Bureš, článek
Landscape zobrazení pro Sony Clié
Kapesní počítače Sony jsou vybavená zařízení, ale při srovnání s novějšími Tungsteny palmOne jim jedna důležitá schopnost chybí - Clié neumějí zobrazovat údaje na šířku (v tzv. landscape módu). Situace by se měla změnit v únoru letošního roku, kdy plánuje Mobile Stream uvést utilitu pro landscape zobrazení.
Otočit na šířku nepůjdou všechny programy, firma plánuje, že do landscape zobrazení půjdou přepnout tytéž aplikace jako na palmOne Tungstenech T3 a T5 a herních handheldech Zodiac. Utilita implementuje standard PalmSource Pen Input Manager API 1.1 a bude vyžadovat Sony Clié řady NX, NZ nebo TH.



Zatím nepojmenovaná utilita dovoluje pracovat v landscape nebo převráceném landscape zobrazení s nejpoužívanějšími programy jako je Documents To Go, ZLauncher či Kinoma. Podporovaných programů bude samozřejmě mnohem více, protože většina dnes nabízených aplikacích využívá výše uvedeného standardu.



V zobrazení na šířku bude práce s programy pomalejší, otázkou je, nakolik to ovlivní schopnost běžně pracovat s PDA. Přepínání portrait -> landscape se provádí hardwarovým tlačítkem, poněvadž Clié nemají na statusbaru pro tento účel ikonku. Utilita nedovolí přepnout do landscape orientace takový program, který není pro toto zobrazení navržen a mohl by způsobit zatuhnutí PDA.


Již teď je známo, že nebude fungovat několik plug-inů, např. Decuma Input na Sony Clié TH-55.

Zatím podporovaná zařízení:
Sony CLIE PEG-NX60, NX70V, NX73, NX80, NZ90 a TH55.

Pracuje se na podpoře pro Sony Clié UX40/UX50.