Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser promítající obraz do oka - LCD nebo OLED displej? K čemu?

30.4.2004, Petr Hájek, článek
Laser promítající obraz do oka - LCD nebo OLED displej? K čemu?
Americká firma Microvision vyvinula systém, který přesným zaměřením laserového parsku umí vytvořit na sítnici vjem obrazu, takže člověk vidí podobně, jak to všichni známe z filmů Terminator I - III. Lékaři tak mohou mít při operaci v periferním vidění další důležité údaje o pacientovi, technici stále vidí své plány a třeba vojáci mají přehled o celém bojišti. Systém promítající paprsky přímo do oka může zkrátka jednou provždy změnit náš pohled na svět, podívejme se tedy blíže, jak vypadá další elegantní technologie dneška, která jednoho dne doufejme úplně nahradí displeje.
Institute of the Electrical and Electronics Engineers, IEEE Spectrum sdělil, že systém využívá laserového paprsku, který může po vhodném zpracování speciální technologií vyvolávat na sítnici celé spektrum vizuálních vjemů.

"Byl jsem ohromen tím, co jsem viděl," říká Harry Goldstein, Senior Associate IEEE Spectrum. "Vidět znamená věřit a když před sebou vidíte vznášet se na vzdálenost paže tyto obrazy, vypadá to dost neuvěřitelně."

Vlastní systém byl vyvíjen roky a zatím je používán v armádě a automobilovém průmyslu společností Honda u techniků a pro obchodní zastoupení.

Přístroj první generace nazvaný Nomad Expert Technician System se sestává z bezdrátového minipočítače a hi-tech monoklu (což suma sumárum přijde na asi 4 000 USD), který se "obleče" a nastaví před oko tak, aby odrážel laserový paprsek do oka. V případě automechaniků byly například zobrazeny v zorném poli plány vozidla, takže poněkud terminátorovské vidění dotyčného vypadá podobně, jak je zachyceno na fotografii vpravo.

"Když servisní technici pracují na motoru, je na jejich běžný pohled navrstven pohled další zobrazující například plány," sdělil pan Goldstein BBC programu Go Digital. "Technik pracující s tímto systémem nemusí neustále odcházet konzultovat plány a příručky otevřené někde na vedlejším terminálu, prostě je má neustále před očima, což dle našich průzkumů zvýšilo produktivitu o 40 %." Honda kupuje technikům tuto drahou hračku z jediného důvodu - kvůli penězům, firma si totiž spočítala, že když budou technici pracovat výrazně rychleji, nákup se jí vyplatí.

Již proběhly testy v lékařském odvětví, kdy se doktorovi při operaci stále zobrazoval aktuální zdravotní stav pacienta - tlak, tep atd. Také již bylo posláno 100 těchto "průhledných zobrazovačů" do Iráku pro vojenské účely.

A jak že to v krátkosti vlastně celé funguje? Poté, co elektronika získá a zpracuje data o podobě obrázku (naprosto cokoliv, namátkou třeba webová stránka), je převede do podoby signálu obsahujícího údaje o barvě, jasu a umístění bodů, který je posléze reprodukován laserem. Paprsek se tedy za pomoci složité technologie a polopropustného monoklu odráží do oka a tím vzniká obrazec, který uživatel nakonec uvidí. Microvision dodává, že jde o naprosto bezpečnou technologii, laser je velmi slabý (0,001 W) a zrak poškodit nemůže.

Potenciál této technologie je jedním slovem úžasný. Až se zařízení zbaví dětských nemocí v podobě ceny, velikosti atd., pak se může stát skutečně plnohodnotným nástupcem displejů. Způsobů využití se nabízejí desítky, na své by si tak přišli prakticky všichni - od hráčů hledajících neobvyklé zážitky, až po fotografy, jež by jistě ocenili podobný hledáček. Ani o přínosu pro PDA není třeba příliš spekulovat, odpadly by potíže typu nerovnoměrné podsvícení displeje (o problému jakou zvolit fólii proti poškrábání nemluvě) nebo situace, kdy si spolu s Vámi v tramvaji čte Vaše soukromé maily 5 dalších nudících se lidí okolo.
Zdroj: BBC
Zdroj: BBC