Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LCD displeje mobilních telefonů

18.5.2007, Pavel Kovač, článek
LCD displeje mobilních telefonů
Recenzí na LCD monitory je všude hodně, ale LCD displeje se vyskytují třeba i v mobilních telefonech. Když jste si kupovali nový mobil, jistě vás jeho displej zajímal. Dnes se podíváme, jaké displeje se v mobilech používají a jeden i proměříme optickou sondou.
Kapitoly článku:
  1. LCD displeje mobilních telefonů
  2. Test LCD displeje Nokia 6300

Proč zrovna Nokia 6300?


Odpověď je velmi jednoduchá. Právě Nokia 6300 je mobilem, který v sobě nese asi jeden z nejvyspělejších LCD displejů, co se u mobilů v dnešní době vyskytují. Jde o VA technologii, přesné určení technologie - S-PVA, Prem.MVA atd. je velmi obtížné a i kdybych mobil rozebral, tak bych nejspíše panel neurčil. Naštěstí je zde spousta indícií, podle kterých lze panel s celkem velkou úspěšností určit. To však necháme až na konec celého testu LCD displeje Nokia 6300.


Nokia 6300


Odezva


Nejdříve se podíváme na odezvu, kterou si podrobíme klasickému zkoumání pomocí optické sondy. Při měření LCD monitorů používám prográmek, který jsem si vytvořil, ale do mobilu zkrátka .exe nedostanu. Naštěstí takový animovaný gif vše vyřešil, a tak si odezvu velice jednoduše změříme. Použil jsem klasický postup pro měření, tedy měřím odezvu 0-50-0, 0-175-0 apod. Při pohledu na následující graf může leckomu naskočit husí kůže, odezva téměř 70 ms je u LCD monitorů nepřípustná a těžko by dnes kdokoli na takovémto monitoru byl ochoten pracovat. Vysvětlení je však velice jednoduché, mobil šetří energii, a tak nějaký čip na zpracování obrazu musí být co nejjednodužší a energeticky nenáročný. Navíc i kdyby byl čip opravdu spořivý na energii, tak by si výrobce jen těžko mohl dovolit použít OverDrive, který také zvětšuje spotřebu. Zpět ale k naměřené odezvě, průměrná celková odezva činí 53,3 ms. Maximální celková je 68,8 ms a minimální slušných 19,2 ms.



Koukněme se na odezvu 0-175-0, u ní je krásně vidět, že není urychlena technologií OverDrive. Při měření jsem narazil na jeden menší problém, při přiložení sondy k displeji pochytala sonda tolik ruchu z antény, že měření zkrátka nebylo možné. Sondu jsem tedy musel držet cca 8 cm od displeje, aby ruchy spadly na přijatelnou mez. Inu něco na těch "báchorkách" o škodlivosti při telefonování bude :-). Hodnoty rise = 40 ms a fall 16 ms.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div)

Naprosto stejně na tom je i odezva typu šedá-šedá (průběh je stejný jako u 0-175-0 a vlastně ničím zajímavý), Pouze hodnoty rise a fall jsou jiné. První se rovná 28,8 ms a fall 36,8 ms.

Jak se vám odezva libí? Pomalá, že? Zkrátka není to monitor a na mobil to není až tak hrozné. Ještě před pár lety měly takovouto odezvu běžné monitory. Nebude to dlouho trvat a v mobilech budou S-IPS panely popř. OLED a to bude teprve ono.

Nyní přeskočíme některé pasáže, na které jste zvyklí z testovací metodiky LCD monitorů. Důvod je prostý, změřit inputlag nebo stabilitu kontrastu zkrátka nejde. Naopak pozorovací úhly a barvy se mohou jednoduše změřit stejně jako u LCD monitorů.


Pozorovací úhly



Pohled pod úhlem 45°


Extrémní úhel

U extrémního úhlu již znatelně klesá jas, avšak barvy jsou stále velice dobré. Troufám si tvrdit, že jde o osmi doménový VA panel. Samozřejmě už neurčím, jestli jde o S-PVA nebo A-MVA. Na druhou stranu bych se velice divil, že by byl v mobilu A-MVA panel, který se ještě pořádně nedává ani do LCD monitorů. Určitě se nejedná o čtyř doménový Prem.MVA, který by jistě degradoval barvy daleko více.


Pohled pod úhlem 45° zespod

I pohled zespodu není pro toto LCD žádný problém. Inu VA technologie. Stejné pozorovací úhly v obou směrech. Pryč je doba, kdy se při pohledu zespod obraz invertoval.


Extémní úhel zespod

I pohled zespodu při extrémním úhlu nezklamal a barvy se tváří velice dobře.


Barevné podání


Focení takto malého displeje je velice obtížné a pokud bych zde uváděl nějaké fotografie, tak by spíše vytvářely negativní pohled na samotný displej. Proto jsem se rozhodl, že fotografie pořizovat nebudu a uvedu zde pouze slovní popis.

Tradiční bílo-černý přechod je naprosto perfektní a není zde ani nikterak výrazné proužkování. Inu technologie VA je technologie VA. Dithering zde samozřejmě není.

U duhového přechodu spatříte malinko proužkování, ale není to nic tragického. Samotné barvy jsou hodně výrazné a živé. Trochu připomínají technologii TN u klasických LCD monitorů. Na jednu stranu to není dobré, ale ve výsledku to vlastně ani nemusí vadit, protože se můžete chlubit tím, jak jsou fotky z mobilu krásné.

I reálná fotografie je podána s vysokou přesností a věrností. Upřímně jsem byl hodně překvapen, co dokáže takto malý displej v mobilu. Jediný zádrhel jsou žluté okvětní lístky, které trochu splývají, ale jinak je vše v naprostém pořádku.


Rozlišení tmavých a světlých tónů


Protože má mobil 8-bitové barvy, tak i rozlišení tmavých a světlých tónů je velice dobré. Světlé dokonce zcela ideální 254/255. Tmavé pak trochu horší, ale přesto velice dobré 4/0.


Podsvícení


Podsvícení tentokrát nezměřme optickou sondou, protože displej je příliš malý a sonda příliš velká. Naštěstí není problém změřit pěkně po staru pomocí vyfocení tmavé černé plochy.



No a tím vlastně končíme s touto minirecenzí na LCD displej mobilu Nokia 6300. Snad tento nezvyklý článek přišel na páteční čtení vhod. Hodnotit tento panel pomocí naší metodiky by bylo jistě krajně nefér, a tak si svůj závěr udělejte sami.