Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Leclanché uvedl Li-Ion baterie XN50 s technologií XNO a životností přes 10.000 cyklů

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Leclanché uvedl Li-Ion baterie XN50 s technologií XNO a životností přes 10.000 cyklů
Leclanché chce nahradit akumulátory Li-Ion LTO s extrémně vysokou životností novou směsí XNO. Ta má mít také velmi vysokou životnost a bezpečnost, zapracovala ale také na zvýšení energetické hustoty.
Je hodně chemických řešení lithiových baterií Li-Ion, přičemž každá z nich má své specifické vlastnosti. Přesto se mezi nimi některé dost vymykají, což je případ Li-Ion LTO. Ty zvládají velmi rychlé vybíjení (klidně i 30C), mají také extrémně vysokou životnost, která se obvykle pohybuje nad 10 tisíc cyklů, přičemž jsou i takové, které se dostaly na 30 tisíc cyklů. Výhodou je také excelentní bezpečnost. Mají však velmi vysokou cenu a opravdu velmi nízkou energetickou hustotu (jen okolo 60-90 Wh/kg, což je polovina až šestina jiných Li-Ion), proto se používají tam, kde nevadí malá kapacita a časté rychlé nabíjení.
 
To umožní obejít problém nízké hustoty malým množstvím uložitelné energie. Příkladem jsou některá nasazení ve vlakové nebo lodní dopravě, docela často jsou v průmyslových strojích, kde je extrémně důležitá bezpečnost. Občas je najdeme také v hybridních vozech, kde se akumulátor pořád vybíjí a nabíjí dokola (i to je důvodem, proč ani ne 2kWh baterie váží desítky kilogramů, např. 2,5kWh akumulátor LTO tohoto výrobce má skoro 50 kg). Mají je také některé elektrobusy, které se dobíjí i více než 10krát denně (např. český Ekova Electron 12 v Ostravě), nebo vodíkové autobusy pro vyrovnávací baterii (např. Solaris). Společnost Leclanché, tradiční výrobce LTO baterií, ale přišla s novou technologií Li-Ion XNO.
 
Články Leclanché NX50 nahrazují anodu LTO technologií XNO, která je netradičně založena na niobu. Jeho použití je novým krokem ve vývoji akumulátorů a XNO si dle výrobce má zachovávat velmi vysoký výkon, životnost přes 10 tisíc cyklů, přičemž po 1000 cyklech rychlého nabíjení a vybíjení 2C/2C klesne kapacita jen o 3 %. Také neobsahují žádné chemikálie rodin PFAS. Velkou výhodou XNO proti LTO má být zejména mnohem vyšší energetická hustota, a to o 50 % proti LTO. Její přesnou výši sice neznáme, nicméně např. články Leclanché LTO LT34 mají hustotu 70 Wh/kg, takže se tu patrně bavíme o hodnotách lehce přes 100 Wh/kg. I to je výrazně méně než u už tak energeticky málo hustých Na-Ion nebo Li-Ion LFP, každopádně jde o slušný posun, který umožní sundat nemalou hmotnost dolů a/nebo značně navýšit množství uložené energie v bývalých typických nasazeních baterií LTO.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.