Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lego dočasně hacknuto, útočníci tu propagovali kryptoměnový scam

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Lego dočasně hacknuto, útočníci tu propagovali kryptoměnový scam
Webové stránky stavebnic Lego byly nedávno hacknuty. Jak už bývá v takových případech poslední dobou docela obvyklé, hackeři se zde snažili nachytat lidi na kryptoměnový scam, nabízeli totiž LEGO Coin.
I když společnost Lego před nějakými třemi lety na svých sociálních sítích dělala náznaky ohledně "nul a jedniček", které by napovídaly možnost uvedení nějaké kryptoměny nebo spíše NFT (tweet měl hashtag #nft), nikdy se to nerealizovalo. Jako blesk z čistého nebe se tak v sobotu na stránkách společnosti objevila nabídka na LEGO Coin, novou údajnou kryptoměnu společnosti. Nabízela i různé tajné odměny, nicméně nešlo o oficiální nabídku. Stránky totiž byly hacknuty a hackeři sem umístili banner vedoucí na externí stránky, kde si mohli zájemci koupit Lego tokeny za kryptoměnu Ethereum.
 
Firmě se naštěstí povedlo útok brzy odhalit a během hodiny byl na webu opět původní banner vedoucí na spolupráci Lega a hry Fortnite. Lego se nechalo slyšet, že problém byl odstraněn, netýkal se žádných uživatelský dat, která zůstala nedotčena, a uživatelé tak mohou na stránkách dále bez obav nakupovat. Zdroj problému byl nalezen, chyba byla opravena, a firma implementuje opatření, která by měla zamezit tomu, aby se podobný incident opakoval. Připomeňme, že podobné útoky jsou poměrně časté. Útočníci se snaží zneužít důvěry ve známé společnosti nebo osobnosti, jejichž jméno se pokouší zneužít a dodat tak svému podvodu zdání legitimity.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.