Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Y550P s Intel Core i7

29.10.2009, Jakub Doležal, aktualita
Lenovo IdeaPad Y550P s Intel Core i7
Pokud byste si rádi koupili notebook od společnosti Lenovo, avšak dosud jste nenalezli dostatečně silný model, máme pro vás dobrou zprávu. Srdcem nového modelu IdeaPad Y550P je totiž velmi výkonný procesor Intel Core i7. Lenovo je u nás...
Pokud byste si rádi koupili notebook od společnosti Lenovo, avšak dosud jste nenalezli dostatečně silný model, máme pro vás dobrou zprávu. Srdcem nového modelu IdeaPad Y550P je totiž velmi výkonný procesor Intel Core i7.



Lenovo je u nás známé spíše odkoupením divize IBM, která vyráběla Thinkpady. Trochu stranou tak stály IdeaPady, které pocházejí přímo z dílen Lenova. Zatímco Thinkpady si i nadále udržují hlavně pracovní účel, jsou IdeaPady určeny pro uživatele, kteří chtějí svůj notebook používat jako multimediální centrum.

Nový model s označením Y550P stojí nyní na pomyslném vrcholu nabídky. Uživateli nabídne velmi vysoký výkon a není příliš od věci označit tento model jako DTR (desktop replacement). Lenovo nabízí poměrně široké možnosti konfigurace, avšak tato služba není dostupná ve všech zemích. Nicméně v maximální výbavě si lze navolit poměrně zajímavou výbavu. Jak již bylo řečeno, hlavním lákadlem je procesor z rodiny Core i7, který lze zkombinovat s 8 GB DDR3 operační paměti. Grafická karta pochází od Nvidie a jedná se o model GT 240M, jež disponuje 1 GB vlastní paměti.


Pevný disk lze zvolit v maximální kapacitě 500 GB, což je u takto vybaveného notebooku poměrně málo. Z optických mechanik je k dispozici varianta s podporou DVD formátu, či novější s podporou Blu-ray médií. Bezdrátové technologie zastupuje Bluetooth, Wi-Fi 802.11n a blíže nespecifikovaného 3G modemu. Jediným pevně daným prvkem je LCD s úhlopříčkou 15.6“ a rozlišením 1366x768.

Jelikož je tento model určen pro multimediální využití nesmí se také zapomenout na patřičnou hudební aparaturu, v tomto případě nabídne Lenovo ozvučení s podporou prostorového Dolby Home Theater. Pro umocnění celkového dojmu je použit také subwoofer.

Společnost Lenovo má poměrně vyhraněný názor ohledně používání Linuxových operačních systémů a tak není překvapením, že je model Y550P vybaven posledním produktem z dílen Microsoftu, tedy Windows 7. Pro snadnější práci se systémem je připraveno několik aplikací, či hardwarových tlačítek.



Jako první začneme při startu počítače a přihlášení. Zde nabízí Lenovo produkt VeriFace (face recognition technology), tedy technologii známou spíše z akčních filmů. Každopádně kamera ve víku displeje by měla bezpečně odlišit váš obličej od ostatních a nevypustit cizího uživatele do systému. Dalším prvkem je SlideNav touch-sensitive slide bar, jež by měl usnadnit práci na ploše. V případě ztráty, či poškození dat přijde na řadu aplikace OneKey Rescue System 7.0. Při sledování filmů pak uživatel využije funkce OneKey Theater, která prý optimálně nastaví notebook pro co nejlepší zážitek.

Po stránce konektorové nabídky disponuje model Y550P trojící USB, jedním eSATA/USB, RJ-45, VGA a HDMI konektorem. Samozřejmostí je pak čtečka paměťových karet s podporou SD,SD Pro/XD/MMC/MS,MS Pro. Na boku notebooku také nalezneme 34 mm Express Card slot.


Lenovo představilo poměrně zajímavý model vybavený velmi výkonným hardwarem. V současné době mě napadá otázka, jak lze uchladit tak výkonný procesor v tak malém šasi. A také jaká bude výdrž na baterie. Každopádně po prvních testech bude k dispozici více informací pro vyřčení ortelu.

Bohužel Lenovo zatím neoznámilo dostupnost tohoto modelu. Cena by měla začínat na 24 500 Kč ($1399).

Zdroj: Notebooks.com