Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo láká na výdrž 29 hodin na jedno nabití u ThinkPadu T14s se Snapdragonem X Elite

1.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Lenovo láká na výdrž 29 hodin na jedno nabití u ThinkPadu T14s se Snapdragonem X Elite
Vysoká výdrž na baterii by měla být jedním z hlavních lákadel notebooků s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite. Lenovo u modelu ThinkPad T14s hovoří dokonce o 29 hodinách, což překonává i Dell XPS 13.
Už několik týdnů se prodávají notebooky s procesory Qualcomm Snapdragon X Plus a X Elite na architektuře ARM s operačním systémem Windows. Tyto procesory mají nabízet slušný výkon a především velmi nízkou spotřebu, která se má odrážet v mnohem delší výdrži na baterie. Recenze a zkušenosti zatím ukazují, že se sliby daří plnit jen částečně. Výkon je občas dobrý, někdy dokonce i v emulaci, spousta aplikací má ale s bezproblémovým během na této platformě stále nemalé problémy (ať už výkonem nebo problémy s kompatibilitou), ačkoli je to mnohem lepší než v minulosti.
 
Výdrž je opravdu dobrá, ale není až tak zásadně lepší (a někdy ani není), aby to přebilo výše zmíněné problémy i poměrně vysoké ceny. Nedávno se nicméně představil notebook Dell XPS 13, který se Snapdragonem sliboval výdrž až 27 hodin, nyní tu máme dokonce 29 hodin v podání notebooku Lenovo ThinkPad T14s Gen 6. Opět je nutné podotknout, že toto se týká přehrávání videa, které je díky úsporným integrovaným akcelerátorům v procesorech energeticky málo náročné, a tak je tyto výdrže nutné brát s rezervou. Navíc má jít o lokální přehrávání (ne přes Wi-Fi). Při normální práci bude výdrž pravděpodobně tak o třetinu nižší.
 
Lenovo ThinkPad T14s Gen 6
 
Najdeme zde 12jádrový procesor Qualcomm Snapdragon X Elite, GPU Adreno, napájenou 32GB operační paměť LPDDR5x-8448 a 1TB SSD formátu M.2 2242 s kapacitou 1 TB na sběrnici PCIe Gen4. Toto vše stačí, aby notebook získal certifikaci pro systémy umělé inteligence Microsoft Copilot. Pokud jde o operační systém, tím je Windows 11 pro ARM a dle Lenova nativně podporuje 175 aplikací (což není mnoho).
 
Akumulátor pojme 58 Wh energie a dle příspěvku na čínské stránce Weibo má vydržet oněch 29 hodin. Stránka americká přesně číslo nezmiňuje, jen mluví o tom, že nabídne skutečnou celodenní výdrž, kde se celým dnem rozumí 24 hodin. Baterie podporuje 65W nabíjení a do hodiny by se měla nabít na 80 %. Dále tu najdeme dva 2W reproduktory, dva dvojité mikrofony, podporu Dolby Audio a Microsoft Voice Focus. Je zde i 1080p Full HD webkamera s mechanickou krytkou. Mezi porty najdeme dva USB-C 4 (40 Gbps, DP-Alt), dva USB-A (5 Gbps, jeden trvale zapnutý), HDMI 2.1, kombinovaný audio jack a některé modely mohou mít i slot pro kartu Nano-SIM.
 
Displej IPS má 14" úhlopříčku a rozlišení jen 1920×1200 pixelů. Max. jas činí 400 nitů a pokrývá 100 % prostoru sRGB. To se týká amerických stránek. Jinde se ale uvádí displej OLED s lepším rozlišením 2880×1800 pixelů a jasem 500 nitů. Rozměry notebooku činí 313,6×219,4×16,9 mm a váží 1,24 kg. V USA jeho cena začíná v akci na 1754,35 USD (běžně 2699 USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.