Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo o budoucnosti netbooků

11.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Lenovo o budoucnosti netbooků
Zatímco před rokem nechtěla většina výrobců notebooků o počítačích netbook ani slyšet, dnes se hovoří o jejich budoucnosti. Matt Kohut na pozici Worldwide Competitive Analyst společnosti Lenovo (jejž mimochodem zpovídal John Pospisil) nastínil,...
Zatímco před rokem nechtěla většina výrobců notebooků o počítačích netbook ani slyšet, dnes se hovoří o jejich budoucnosti. Matt Kohut na pozici Worldwide Competitive Analyst společnosti Lenovo (jejž mimochodem zpovídal John Pospisil) nastínil, že se blízká budoucnost netbooků bude točit kolem Windows 7, zabudovaných 3G karet a obrazovek kolem 12 palců.



Kohut zde vidí také několik problémů, z nichž jeden je zřejmý. Jde právě o velikost obrazovek a následně i cenu. Netbooky se začínají velikostně přibližovat normálním notebookům a u některých také roste cena, takže zákazníci začínají uvažovat, zda již není daleko lepší si koupit low-endový notebook, jenž toho přeci jen zvládne více a bývá i výrazně rychlejší.

Další téma se týká operačního systému. Windows 7 asi nebudou mít speciální verzi výhradně pro netbooky, ale spíše jen upravenou verzi uzpůsobenou pro běh na pomalých počítačích. A i když Linux dokáže podstatně snížit pořizovací cenu, nové netbooky jej příliš nevyužívají, protože lidé verze s tímto OS často vraceli a požadovali jim známé Windows. Starší proroctví o expanzi Linuxu s trojským koněm jménem netbook tedy příliš nefunguje.

Otázkou do budoucna je také funkčnost netbooků. Intel se dnes dle Kohuta velmi snaží omezovat jejich možnosti, což činí pro dobro klasických notebooků. Netbooky tak mají i nadále zůstat spíše druhými v pořadí - zařízeními pro surfování na webu. Je ale pravdou, že již existuje dost webových stránek a aplikací, které dostatečně svižně neběží ani na výkonnějších strojích. Navíc zde nastává otázka synchronizace dat, což řada lidí nebude chtít podstupovat, a tak o netbooky nebude stát.

Zdroj: tech.blorge.com