Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo připravilo na CES 2010 nové Thinkpady

4.1.2010, Jakub Doležal, aktualita
Lenovo připravilo na CES 2010 nové Thinkpady
CES (Consumer Electronics Show) je každoroční velmi prestižní výstava, která se koná v Las Vegas. Většina výrobců zde představuje své nejlepší výrobky, které jsou do té doby pečlivě tajeny. Společnosti Lenovo se však letos omylem podařilo...
CES (Consumer Electronics Show) je každoroční velmi prestižní výstava, která se koná v Las Vegas. Většina výrobců zde představuje své nejlepší výrobky, které jsou do té doby pečlivě tajeny. Společnosti Lenovo se však letos omylem podařilo uvolnit některé informace na svých stránkách.



Uniklých informací není příliš mnoho, ale i tak si lze udělat představu o novinkách tohoto výrobce. Některé modelové řady se dočkají nového hardwaru z dílen Intelu. Avšak Lenovo představí i několik zbrusu nových modelů, které zcela jistě rozdělí fanoušky této značky na dva nesmiřitelné tábory.

Jako první si představíme omlazené Thinkpady T510, T410(s) a W510. Tyto notebooky představují špičku technologické dovednosti Lenova. Oproti současně prodávaným modelům se vzhledově příliš neliší, ostatně to bylo doposud zvykem výrobce. První změna se odehrála u displeje, který změnil poměr stran na 16:9 a v nabídce se budou více objevovat varianty s HD rozlišením a LED podsvícením.

Změn se také dočká klávesnice, která již několik let slouží jako měřítko kvality při posuzovaní ostatních výrobců. Zde zatím Lenovo neuvolnilo žádné bližší informace. Pokud nahlédneme pod „kapotu“ těchto modelů zjistíme, že platforma Montevina byla nahrazena novější s označením Calpella. Těšit se tak můžeme na mobilní procesory Core i5 a Core i7, které vycházejí ze svých desktopových sourozenců.

Z uvolněných informací zaujme zcela jistě hodnota výdrže baterie až 18 hodin, avšak nechme se překvapit reálnými testy. U modelu T410s bude navíc možné zvolit konfiguraci s dotykovým displejem a Lenovo již představilo vlastní dotykovou nadstavbu pro Windows 7, díky které vypadalo ovládání systému poměrně velmi jednoduše.


(Thinkpad Egde včetně barevných variant)

Kromě inovovaných modelů se také dočkáme novinek a nutno říci, že náš čeká menší revoluce u Thinkpadů. Tyto notebooky jsou již od svého začátku vyráběny ve velmi podobném designu, kterému dominovala černá barva. Tato tradice se však stává minulostí, neboť u některých modelů bude zájemce moci volit mezi černou, červenou a bílou barvou. Tato skutečnost zcela jistě potěší ty, kterým současný design příliš nevyhovoval.


(Klávesnice u Thinkpad Edge)

Na CES bude představen nový Thinkpad Edge, který by měl být levnější alternativou modelů X200, či X301. Lenovo do tohoto notebooku vložilo několik technologií z dražších sourozenců a celý koncept tak trochu připomíná řadu SL, která se taktéž honosí jménem Thinkpad, avšak nemá s nimi příliš společného. Základem bude LCD s úhlopříčkou 13,3“, doplněné o webovou kameru. Klávesnice bude odolná proti polití vodou a měla by nabídnout podobnou kvalitu jako u dražších modelů. Udávaná výdrž se pohybuje okolo 7,8 hodin. Dle serveru engadget bude cena začínat na 10 200 Kč ($549).


(Thinkpad X100e a multi-dotykový touchpad)

Naproti tomu model X100e bude podporovat více funkcí, na které jsme u Thinkpadů zvyklí, potěší zejména podpora Thinkvantage Technologies. Pokud se nemýlím, je to poprvé, kdy se v Thinkpadu objeví jiný procesor než Intel. Lenovo vsadilo na novou platformu AMD Vision Pro a tak bude použit procesor Athlon Neo. S úhlopříčkou 11.6“ a HD rozlišením se bude jednat o nejmenší Thinkpad na trhu. Pohodlné ovládání má zajistit trackpoint, přepracovaná klávesnice a multi-dotykový touchpad. Avšak i zde se budeme muset obejít bez několika technologických „vychytávek“, jako například magnéziové šasi, či dokovací konektor. Základní cena by se měla pohybovat okolo 9300 Kč ($500).


(Barevné varianty Thinkpadu X100e, bílá verze nejspíše splynula s pozadím :-) )

Lenovo tedy do roku 2010 přinese řadu inovací i zcela nové prvky, které jistě vyvolají mnoho diskuzí. Bližší informace o jednotlivých modelech se dozvíme v následujících dnech, neboť výstava CES začíná již 7. Ledna.

Zdroj: Lenovo, Engadget, Thinkpads