Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkCentre A61e: "zelený" počítač

14.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
Lenovo ThinkCentre A61e: "zelený" počítač
Společnost Lenovo uvedla na trh nový malý počítač, který se vyznačuje přátelskostí k životnímu prostředí. Ta je dána velmi nízkou spotřebou celého stroje a také vysokou recyklovatelností, která se může pochlubit hodnotou 90 %. Stejné procenta...
Společnost Lenovo uvedla na trh nový malý počítač, který se vyznačuje přátelskostí k životnímu prostředí. Ta je dána velmi nízkou spotřebou celého stroje a také vysokou recyklovatelností, která se může pochlubit hodnotou 90 %. Stejné procenta se vztahují také k možnosti recyklace obalu.



ThinkCentre A61e "BlueSky" je vybavován výhradně procesory AMD s TDP spotřebou 45 W. Tedy jednojádrovými procesory AMD Sempron LE-1150 nebo dvoujádrovými Athlony X2 BE-2350. O grafiku se stará integrovaný čip AMD Radeon X1200.

Za $399 je k mání jednojádrová verze s 512 MB paměti, 80GB diskem a 16x rychlostní mechanikou DVD-ROM. Za dalších $100 přibude dalších 512 MB paměti na celkové 1 GB a možnost pálit CD. Konečně za $649 je k dispozici dvoujádrový procesor Athlon X2 BE-2350, 1 GB RAM a 160GB disk.

Počítač rovněž dostal ocenění za ekologii EPEAT Gold. Nízké spotřebě také dopomáhá také zdroj s vysokou účinností 85 %. Případně je možno dokoupit solární panel a napájet počítač i s jeho pomocí.

Zdroj: www.engadget.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.