Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ukázalo smartbook Skylight

6.1.2010, Jakub Doležal, aktualita
Lenovo ukázalo smartbook Skylight
Společnost Lenovo je v poslední době poměrně aktivní, nejprve oznámilo nové Ideapady založené na PineTrail platformě, poté představilo novinky pro CES 2010 a nyní se pochlubilo smartbookem Skylight. Přenosných počítačů s úhlopříčkou okolo...
Společnost Lenovo je v poslední době poměrně aktivní, nejprve oznámilo nové Ideapady založené na PineTrail platformě, poté představilo novinky pro CES 2010 a nyní se pochlubilo smartbookem Skylight.



Přenosných počítačů s úhlopříčkou okolo 10-ti palců je na trhu poměrně mnoho. Ve valné většině z nich však dominuje procesor Intel Atom. Lenovo nyní zkouší prorazit s jiným řešením a procesory od Intelu vyměnilo za ARM od společnosti Qualcomm. Tyto čipy nepodporují architekturu x86, takže klasické Windows na nich nepustíme. Naštěstí si však inženýři připravili vlastní webové rozhraní, do kterého vložili podporu různých gadgetů, či služeb jako je Facebook, Youtube, nebo Gmail.



Hardwarová výbava modelu Skylight nabídne tedy procesor ARM na frekvenci 1 GHz, který známe například z telefonu HTC HD2, LCD s úhlopříčkou 10.1“ a rozlišením 1280x720 pixelů. Pro uživatelská data je určen flash disk s kapacitou 20 GB, webové úložiště o velikosti 2 GB a dalších 8 GB získáme díky miniSD kartě. Na internet se připojíte skrze Wi-Fi a na americký trh je plánována také přítomnost AT&T modulu (3G modem).



Díky použití úsporných (netopících) komponent se podařilo Lenovu vytvořit velmi tenký smartbook, který váží slušných 900 gramů a nabídne dlouhou výdrž okolo 10 hodin. K tomu navíc přidejme poměrně zajímavě zpracované uživatelské prostředí. Nadějné parametry trochu kazí cena, která by se měla pohybovat okolo 9200 Kč ($499). Dostupnost je plánována na jaro 2010.

Zdroj: Lenovo